O Saab se zajímá dvacet investorů

Stockholm - Švédská automobilka Saab, která se díky soudní ochraně před věřiteli zatím jen tak tak vyhýbá bankrotu, jedná s dvacítkou zájemců o převzetí. Řekl to dnes právník Guy Lofalk, který má na starosti restrukturalizaci firmy. Nového majitele by podle něj Saab mohl získat už letos v červnu. Pod bankrotovou ochranou soudu bude firma nejméně do 20. května.

Saab, který je součástí problémového amerického koncernu General Motors požádal o ochranu před věřiteli koncem února a soud mu vyhověl. Nad automobilkou se však stále vznáší hrozba kolapsu, protože ani GM, ani švédská vláda zatím nejsou ochotné poskytnout peníze, které by firmě umožnily zůstat samostatným subjektem. Podle Lofalka je prodej důležitou podmínkou pro úspěšnou reorganizaci firmy.

Věřitelé věří v restrukturalizaci

Věřitelé automobilky měli dnes možnost vyjádřit námitky vůči procesu obnovy firmy, všichni však souhlasili, aby automobilka i nadále pokračovala v reorganizaci. Soud proto rozhodnul, že Saab může zůstat v režimu bankrotové ochrany do 20. května. Po tomto termínu může správce požádat o další prodloužení.

Lofalk oznámil, že chce v červnu začít jednat s věřiteli o odpisu až 75 procent vedlejšího dluhu. Zbývající čtvrtinu by potom Saab splatil nejpozději do roka. Firma podle něj potřebuje kolem jedné miliardy dolarů. Z toho by 600 milionů měla dostat od Evropské investiční banky, zbývajících 400 milionů dolarů má poskytnout GM, částečně prostřednictvím odpisu dluhu a částečně dodávkou vybavení pro výrobu nového modelu.


Třináct let ve ztrátě

S méně než sto tisíci prodanými auty ročně patří Saab mezi nejmenší evropské automobilky. Firma zaměstnává zhruba čtyři tisíce lidí, její případné uzavření by se však mohlo dotknout až 30 tisíc pracovních míst u dodavatelů.

GM koupila v Saabu v roce 1990 poloviční podíl a o deset let později ho pak zcela ovládla. Saab však mateřskému podniku od roku 1996 nepřináší žádný zisk. Koncern tak loni zařadil švédskou divizi mezi aktiva určená k prodeji, zatím ale nenašel žádného zájemce.

Automobil Saab
Zdroj: www.saab.com