Akcie AAA vylétly vzhůru, burza s nimi pozastavila obchodování

Praha - Pražská burza hodinu po otevření dočasně pozastavila obchodování s akciemi skupiny autobazarů AAA Auto. Kurz titulu se totiž vydal prudce vzhůru, a protože posílil o více než dvacet procent, musela burza přijmout potřebná opatření. Podobně dopadly akcie AAA Auto také na trhu v Budapešti. Celkově však na obou trzích stejně jako ve zbytku regionu panoval pesimismus.

Prudký růst akcií AAA Auto vyvolalo oznámení generálního ředitele firmy Anthonyho Dennyho, podle kterého má v úmyslu během následujících 12 měsíců navýšit svůj podíl ve společnosti asi o pět procent. „Přestože ten objem obchodů tradičně nebyl významný, tak ten kurzový pohyb byl výrazný,“ popsal situaci kolem akcií AAA Auto makléř společnosti Fio David Brzek.

V odpoledních hodinách emise autobazaru strmý růst mírně přibrzdila, přesto dnes patřila s 15,05procentním růstem k rekordmanům pražské burzy. Dnešní dvojka CETV si polepšila jen o sedm procent.

PX skončil v červených číslech

I přes růst AAA Auto se dnes pražské burze příliš nedařilo. Hlavní index PX uzavřel se ztrátou 3,35 procenta. O ztrátu se zasloužily především bankovní tituly, ale také skupina ČEZ. Erste Bank ztrácela 4,87 procenta, Komerční banka 5,95 procenta. ČEZ odepsal přes čtyři procenta.

Aktuální vývoj kurzů sledujte v sekci Burzovní obchody.