Konec roku byl pro ekonomiku EU horší, než se čekalo

Brusel - Ekonomika Evropské unie jako celku i hospodářství eurozóny se v posledním čtvrtletí loňského roku propadly dramatičtěji, než naznačovaly první odhady. Podle revidovaných údajů Eurostatu se evropská ekonomika propadla v meziročním srovnání o 1,4 procenta a eurozóna dokonce o 1,5 procenta. Dosavadní prognózy přitom hovořily v případě obou jen o 1,3procentním poklesu.

Ve srovnání s předchozím čtvrtletím loňského roku ekonomika EU ve čtvrtém čtvrtletí 2008 poklesla o 1,5 procenta a eurozóny o 1,6 procenta. Evropský statistický úřad v tomto případě revidoval jen propad hospodářství v zemích, které platí eurem, přičemž původně předpovídal pokles o 1,5 procenta.

Eurostat ale sáhnul i na výsledky třetího čtvrtletí. Ve srovnání se druhým kvartálem hospodářství EU i eurozóny kleslo shodně o 0,3 procenta. Původně statistici odhadovali propad o 0,2 procenta.

Hospodářský útlum zasáhl všechny členské státy EU bez výjimky. Hospodářský růst ve čtvrtém čtvrtletí 2008 ve srovnání s předchozím čtvrtletím zaznamenaly jen čtyři země - Slovensko, Kypr, Řecko a Polsko. Nejrychleji přitom rostla slovenská ekonomika (o 2,1 procenta), česká se proti tomu mezičtvrtletně propadla o 0,9 procenta. Do slabých výkonů irské ekonomiky, které se daří v EU nejhůře, ale mají Češi ještě daleko. Irsko totiž zaznamenalo v posledním čtvrtletí mezičtvrtletní propad HDP o 7,1 procenta.