Bankéřům se nelíbí novela insolvenčního zákona

Praha - Pokud zákonodárci schválí novelu insolvenčního zákona v nynější podobě, mohou se podle České bankovní asociace (ČBA) pro řadu i zdravých firem zhoršit podmínky pro získání úvěrů. Zákon totiž říká, že kdokoliv poskytne úvěr firmě v době insolvence, získá právo být uspokojen ze zástavy, která již byla dříve zastavena ve prospěch někoho jiného. Staví tak staré i nové věřitele na stejnou rovinu a nutí je dělit se o zástavy v poměrné výši. Podnikatelé ale míní, že novela zpřístupňuje dodatečné financování.

Návrh novely insolvenčního zákona podle výkonného ředitele České bankovní asociace Josefa Taubera ruší princip, podle kterého jsou věřitelé uspokojováni v tom pořadí, jaké vzniklo. „Nám jde o jednu subtilní otázku, která se v tom zákoně objevila a sice, že dochází k znejistění zástavních věřitelů, na jejichž zástavách by participovali noví věřitelé,“ protestuje Tauber. Podle návrhu totiž mají čerpat výnos z prodeje zastaveného majetku všichni poměrně. „Opatření se má navíc dotknout již existujících úvěrových obchodů,“ upozornil Tauber. Podle něj podobná úprava neexistuje v žádné hospodářsky vyspělé zemi.

Josef Tauber, výkonný ředitel České bankovní asociace:

„Tímto krokem se tak snižuje hodnota zástavy toho, kdo poskytl úvěr firmě již dříve. Bankám tak nezbude nic jiného, než požadovat mnohem větší zástavu, nebo zvýšit rizikové marže.“

Hospodářská komora je spokojena

Hospodářská komora soudí, že novela umožňuje firmám, které se mohou dostat do dočasných finančních problémů a do případného insolvenčního řízení, zajistit záchranné financování podniku. „Z tohoto pohledu se nám jeví jako správné, že  poskytovatel nového úvěru je uspokojován přednostně, protože nese vyšší riziko, než původní poskytovatel, který dával peníze do zdravé firmy,“ řekl České televizi mluvčí Hospodářské komory Petr Víšek. Podmínky pro přijetí nového úvěru jsou podle komory natolik přísné, že riziko jejich zneužití je minimální.

Vládní novela má podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila a ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase uchránit pracovní místa podniků v potížích, nelikvidovat tyto firmy a lépe ochránit zaměstnance před insolvencí zaměstnavatele. Novela má podle Pospíšila také zlepšit možnosti oddlužení, čili splácení dluhu ve splátkách, které se bude vztahovat i na občany. Soud by mohl například v případě nepředvídatelných těžkostí dlužníka upravit režim splátek.Podle bankéřů ale nový zákon otevírá prostor pro spekulace ze strany třetích osob a nelíbí se jí ani zpětné změny v právním prostředí.

Vlastimil Pihera, advokát:

„Tady si myslím, že jde spíš o námitku na straně ekonomické, resp. politické, než o námitku, která by měla vést k tomu, že by se mohlo pochybovat o ústavnosti této novely.“

Bankovní asociace varuje také před rizikem, že banky výrazně zpřísní podmínky pro půjčování peněz.A to už se do určité míry děje. Trojnásobné snížení úrokových sazeb ze strany centrální banky bankovní domy nenásledují a úroky už teď navyšují. A hájí se právě vyšší mírou rizika.

Josef Tauber
Zdroj: ČT24