Reforma veřejných financí ušetřila státu 80 miliard

Praha - Odcházející vláda Mirka Topolánka bilancuje. Reforma veřejných financí, kterou kabinet implementoval počátkem loňského roku, podle ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase (ODS) přinesla slibované ovoce. Státu ušetřila až 80 miliard korun. Navíc si prý díky ní polepšily rodiny s dětmi a zásadně se podařilo snížit nemocnost. Nečas tvrdí, že reforma, kterou uvedl v život kabinet pod taktovkou jeho strany, byla pro Česko nezbytná.

„Stav veřejných financí by v současné době, kdyby nebyl proveden tento reformní krok vlády v roce 2007, byl v podstatě nezvladatelný,“ prohlásil Nečas. „Veřejný dluh, respektive deficit státního rozpočtu, by byl vyšší oproti stávajícímu stavu zhruba o 80 miliard korun,“ konstatoval.

Reforma byla podle občanských demokratů nezbytná. Pokud by ji vláda neprosadila, už v roce 2009 by mandatorní, tedy povinné výdaje státu převýšily příjmy státního rozpočtu. Postupně by tak bez reformy došlo k vytěsnění nepovinných výdajů, tedy např. podpory výzkumu a vývoje a investičních aktivit státu.

Co reforma přinesla?

  • Pokles pracovní neschopnosti o 24,4 procenta, a tedy meziroční snížení výdajů na nemocenskou o 3 miliardy korun
  • Úsporu na sociálních dávkách ve výši 6,6 miliardy korun
  • Větší adresnost při vyplácení dávek

Změny v sociální oblasti představovaly podstatnou část loňské vládní reformy financí. Dotkly se porodného, nemocenské, rodičovské dovolené, zaměstnávání postižených a dalších příspěvků. Rodinám zaměstnanců s dětmi podle Nečase navíc snížení daní v průměru přineslo víc peněz, než o kolik přišly v důsledku snížení dávek sociální podpory. „Příjmy rodin s dětmi se reálně zvýšily skoro o čtyři procenta,“ řekl ministr.

S tím ale zásadně nesouhlasí sociální demokraté. „Tady šlo vyloženě o omezení pro rodiny s dětmi, seniory, zdravotně postižené, zaměstnance tak, aby si naopak mohli pomoct lidé s vyššími příjmy, kterým byly sníženy daně,“ myslí si stínový ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach (ČSSD).

Nad dalším osudem reforem se nyní vznáší otazník. Může za to odstoupení vlády, které pořádně zamíchalo s kartami na politické scéně. Co bude dál, ukáží až předčasné volby.