Inflace na Slovensku rychle klesá

Bratislava - Inflace na Slovensku zpomaluje výrazněji, než se čekalo. Ceny zboží a služeb tam rostly v březnu nejpomaleji od srpna 2007. Podle dnes zveřejněných dat slovenského statistického úřadu inflace zvolnila tempo na 2,6 procenta z únorových 3,1 procenta. Analytici přitom odhadovali březnový nárůst spotřebitelských cen na 2,9 procenta. Největší zásluhu na zpomalení inflace měly ceny dopravy, které se meziměsíčně snížily o 1,3 procenta, a ceny potravin a nealkoholických nápojů, které v březnu klesly o 0,8 procenta.

V porovnání s loňským březnem naopak nejvíc podražily energie a náklady na bydlení, a to o 8,1 procenta. Nejvýraznější meziroční pokles měly ceny v dopravě, které se snížily o 8,4 procenta.

Nízká inflace a udržení mírného tempa cenového růstu patřily ke klíčovým otázkám spojeným se vstupem Slovenska do eurozóny, ke kterému došlo na začátku letošního roku.

V České republice se meziroční růst spotřebitelských cen v březnu naopak nečekaně zrychlil na 2,3 procenta z únorových dvou procent, zejména kvůli cenám pohonných hmot, alkoholických nápojů a tabákových výrobků.

Vývoj inflace v eurozóně
Zdroj: ČT24