Češi si kupují méně bezpečná auta než zbytek Evropy

Praha - Bezpečnost aut, která jdou hojně na odbyt v Česku, leží pod průměrem Evropské unie. Zatímco v tuzemsku plného počtu pěti hvězdiček v crash testech Euro NCAP dosáhlo 29 procent prodaných osobních automobilů, průměr Evropské unie leží na 53 procentech. Za horší výsledek Česka může podle odborníků fakt, že Češi poptávají především menší a hůře vybavené vozy.

„Cena je stále rozhodující faktor, a proto zájemci o větší, lépe vybavené a bezpečnější auto většinou sáhnou po zánovní ojetině z dovozu nebo autobazaru,“ míní motoristický odborník Martin Jaroš.

Roli ale také hraje nižší bezpečnost českých vozů oproti těm zahraničním. „Ani poslední verze Škody Superb nedosahuje v testech Euro NCAP výsledků poslední verze nejprodávanějšího vozu v Německu, VW Golf,“ řekl k hodnocení českých vozů Vojtěch Eksler z nezávislé organizace The European Transport Safety Council, která hodnocení bezpečnosti provedla.

Kde se kupují nejbezpečnější auta?

  • Ve Švédsku, Irsku a Norsku
  • Pět hvězdiček tam má více než 60 procent prodaných aut

Nižší ochranu nabízejí automobily prodávané v Česku nejen svým pasažérům, ale i chodcům při případné dopravní nehodě. Tři hvězdičky z pěti možných získalo v ČR u tohoto kritéria pouze 14 procent vozů, evropský průměr je přitom 44 procent.