Stát vydělává na sportu až 3,7 miliardy korun

Praha - Sport přináší České republice více peněz, než do něj stát dává. Podle loňské studie francouzského předsednictví Evropské unie vydělává sport 8,8 až 11,4 miliardy korun ročně, zatímco výdaje na něj tvořily 7,7 miliard. Z toho vyplývá, že sport přispívá do státního rozpočtu až 3,7 miliardami korun.

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy vypracovalo analýzu, která přitom poukázala na to, že příspěvky státu do sportu každým rokem klesají. „Česká republika se nachází vždy mezi zeměmi s nejnižší podporou sportu,“ řekl náměstek ministra školství pro sport Jan Kocourek.

To by ministerstvo chtělo změnit. Odstupující ministr školství Ondřej Liška považuje současnou situaci za neuspokojivou. „Financování není efektivní, spousta peněz je vynakládána buď zbytečně, nebo negeneruje výsledky, které bychom očekávali,“ prohlásil ministr.

Až 600 milionů korun by do sportu mohla přinést změna zákona o sázkových hrách. Liška chce prosazovat novelu zákona o zvýšení odvodů z výtěžku loterijních společností na dvacet procent ze současných patnácti. „Jsem přesvědčen, že výnosy z hazardních her jsou právě prostředky, které by se měly na financování sportu podílet,“ dodal Liška.  

Sportu se v Česku věnují více než dva miliony lidí, z čehož čtvrtinu tvoří děti a mládež. „Je to nejzdravější způsob trávení volného času. Analýza se tudíž zabývala oblastmi sportu pro všechny, nejen vrcholovým sportem,“ uzavřel Liška.