Čtvrtletní stanovování cen by mohlo srazit účty za elektřinu až o 30 procent

Praha - Přechod od ročního určování ceny ke čtvrtletnímu by mohl lidem ušetřit až 30 procent nákladů na elektrickou energii. Tvrdí to stínový ministr průmyslu a obchodu Milan Urban (ČSSD). Tato změna se zamlouvá i odborníkům, i když si myslí, že by úspora nebyla z daleka tak velká. Urban by rád přechod ke čtvrtletnímu stanovování cen stihl nejraději ještě do konce letošního roku.

„Stanovte cenu elektrické energie na kvartál a automaticky dojde ke snížení nejméně o dvacet až třicet procent. Myslím si, že takhle by to mohlo platit nejpozději v lednu příštího roku,“ hlásá do světa Urban. A nezávislí odborníci přitakávají, čtvrtletní fixace je krok správným směrem, i když s třicetiprocentním snížením cen nelze rozhodně počítat. „Efekt toho čtvrtletního stanovování nebude takový,“ poznamenal jednatel společnosti ENA Vladimír Štěpán.

ČEZ: Nic se neušetří

Poněkud odlišný názor má generální ředitel společnosti ČEZ Martin Roman. Čtvrtletní účtování prý nic neušetří. „Mohlo by to cenu zlevnit, ale mohlo by to i zdražit. Já myslím, že jsou to naprosto srovnatelné modely kvartální nebo roční. My to necháme na rozhodnutí regulačního úřadu,“ řekl České televizi.

Urban má v záloze i další plány

Čtvrtletní fixace ale není jediný Urbanův plán, který by měl cenu elektřiny snížit. Stínový ministr prosazuje také například snížení daně z přidané hodnoty na elektřinu a na uhlí.

„Já jsem zásadním odpůrcem snižování základní sazby DPH na sníženou sazbu účelově, selektivně tak, jak je to bohužel navrhováno třeba u těch restauračních zařízení, totéž platí i u energií,“ míní ministr průmyslu a obchodu v demisi Martin Říman (ODS).

Navíc do toho, ve které sazbě jaká položka bude, má také co mluvit Evropská unie. A jak jsme viděli právě v případě zmiňovaných restaurací, může nalezení dohody napříč unií trvat i několik let.

Elektřina v posledních letech pravidelně zdražovala. Od letošního ledna si zákazníci ČEZu a Pražské energetiky museli připlatit o 9,9 procenta. E.ON zvedl ceny dokonce o 16,4 procenta. Příští rok by ale mohlo být lépe. I bez Urbanových plánů předpokládá ČEZ až 13procentní snížení cen. E.ON chce zlevnit dokonce o 20 procent.