Zdá se vám mouka v 777gramovém balení jako vtip? Omyl!

Praha - Standardizaci balení potravin, která mimo jiné předepisuje, že se mouka může prodávat jen v kilovém balení, zvoní hrana. Podle nové směrnice Evropské unie se už totiž povinnost výrobců dodržovat standardní balení potravin přežila a regulace váhy a objemu nyní končí. Již brzy bychom se tak na pultech obchodů mohli setkat s mnoha neobvyklými gramážemi, například u másla, cukru či kávy. Odborníci ale před uvolněním unijních předpisů varují: změna otevře prostor pro nenápadné zdražování.

Pravidla, která EU považuje za přežitek, přesně stanovovala, že například máslo se smí prodávat jen v násobcích 125 gramů. Předepsanou hmotnost museli výrobci dodržovat například i u konzerv, kávy, ale také třeba u zubních past, upozornila dnešní Mladá fronta Dnes. U všech těchto potravin nyní regulace končí. Ve standardizovaných obalech se budou muset prodávat už jen lihoviny či víno.

Změna sklízí kritiku. „Situace využijí prodejci, kteří se budou snažit vydělat do nejvíc peněz, a proto si myslíme, že by spotřebitelé měli být obezřetní a číst veškeré info na obalech,“ řekl České televizi mluvčí Sdružení obrany spotřebitelů Jan Mišurec. Lidé podle právničky sdružení Evy Strnadové při nákupech často nečtou údaje na výrobku a koupí ho pak pod dojmem, že jde o známou gramáž. Něco podobného jsme již zažili například u čokolád, které jsou při stejné ceně stále menší.

Jan Mišurec, mluvčí Sdružení obrany spotřebitelů:

„Zmenšení gramáže u potravin by mělo vést k jakési menší ceně, bohužel se obáváme, že cena bude zachována nebo bude navýšena, kdy obchodníci zřejmě využijí situace a potraviny nezlevní.“

Oslovení domácí výrobci nicméně sdělili, že nechtějí využít současného povolení ke změně balení ani ke zdražování. Přestavba výrobních linek na nové velikosti je totiž drahá. „Pokud jsou lidé zvyklí od nás nakupovat zboží tak, jak ho vyrábíme, a pokud od nich nebudeme mít žádný apel na to, že by si rádi koupili i něco jiného nebo v jiné velikosti, tak není žádný důvod,“ ujišťuje mluvčí mlékárny Madeta Barbora Daňková. Mluvčí společnosti Unilever Andrea Jandová ČT dodala, že ani tato firma neplánuje změny v balení či hmotnosti.

Odbourání regulace objemu má přeci jen i své výhody. Spotřebitelé například nebudou nuceni kupovat příliš velká balení, protože menší nejsou k sehnání. Nový prostor se výrobcům otevře také například v oblasti inovací a reklamy. Povinné uvádění cen přepočítaných na kg nebo na litry by mělo být ve všech prodejnách, tedy včetně těch malých, zavedeno v České republice od roku 2014.