Ruští boháči „chudnou“, miliardářů je o 70 procent méně

Moskva - Ruský miliardářský klub byl nucen vyškrtnout ze svého seznamu dvě třetiny dosavadních členů, protože za uplynulý rok přestali splňovat kritéria. Ekonomická krize se totiž tvrdě projevila také v Rusku, kde výrazně zasáhla i největší boháče a více než 70 procent z nich utrpělo značné finanční ztráty. Do čela žebříčku nejbohatších Rusů staví ruské vydání magazínu Forbes, který informace o majetku Rusů přináší, Michaila Prochorova. I ten však za loňský rok o 13 miliard dolarů (zhruba 267,7 miliardy korun) zchudl. Jeho majetek je v současnosti odhadován na 9,5 miliardy dolarů (194 miliard korun). Další v pořadí je majitel Chelsea Roman Abramovič a šéf Lukoilu Vagit Alekperov. Loňský leader Děripaska uzavírá první desítku.

„Krize zasáhla každého: finančníky a developery, oceláře i naftaře, výrobce spotřebního zboží i jeho prodejce a dokonce i majitele diverzifikovaných holdingů,“ píše Forbes. „Ani jeden z velkých podnikatelů na tom není lépe než loni,“ dodává.

Děripaska přišel o 25 miliard dolarů 

Největší ztráty utrpěl „hliníkový car“ Oleg Děripaska, který přišel o 25,1 miliardy dolarů (asi 514,3 miliardy korun). Tato suma představuje čtvrtinu ztrát desítky nejbohatších Rusů. Děripaska tak z loňského prvního místa spadl na letošní desáté. Jen o něco lépe skončil Alexej Mordašov, majitel oceláren Severstal, který přišel o více než 20 miliard dolarů (přes 410 miliard korun). Ten spadl z loňského druhého místa jen na sedmé.

Prochorov reaguje na svůj primát:

„O takových hloupostech nemám čas přemýšlet.“

Třiačtyřicetiletý Prochorov se vyšvihl do čela tabulky nejbohatších Rusů díky tomu, že jako jediný ze superboháčů prodal nejohroženější části svého majetku ještě před krizí. Samotného jej ale umístění v čele žebříčku příliš nevzrušilo.

Souhrnný majetek 100 nejbohatších Rusů činí 142 miliard dolarů (asi 2,9 bilionu korun), což ale představuje výrazný pokles z loňských 520 miliard (asi 10,6 bilionu korun). Celkový počet ruských miliardářů se snížil na 32 z loňských 110. A zatímco loni se všichni miliardáři nevešli do žebříčku 100 nejbohatších Rusů, letos k zařazení do stovky stačí vlastnit 400 milionů dolarů (asi 8,2 miliardy korun), píše Forbes.

Seznam nejbohatších Rusů
Zdroj: ČT24/ČTK