Zájem o pražské kanceláře klesá

Praha - Sehnat nájemce do nových kanceláří je stále obtížnější. Množství volných ploch roste a majitelé budov se snaží zájemcům doslova podbízet. Nabízejí jim například jednorázové slevy, nadstandardní vybavení nebo parkovací místa zdarma. Ještě loni developerské firmy počítaly s tím, že v roce 2010 postaví v Praze kolem tří set tisíc nových kanceláří. Teď už se plánuje jen třetina z nich. Cena pronájmu pražských kanceláři je na úrovni srovnatelných měst střední a východní Evropy.

Podle Přemysla Chaloupky, ředitele realitní společnosti Knight Frank, nebude řada plánovaných projektů kancelářských budov zahájena hlavně z důvodu nezajištěného financování. Požadavky bank jsou podle něj na developery kladené takové, že musí mít větší svoje vlastní prostředky a stejně tak i předpronájmy.

Majitelé administrativních budov však věří, že nájemné výrazně klesat nebude. Chaloupka pro Českou televizi dodal: „Centrální Praha a novostavba, tam je cena přes 20 eur. U kancelářských novostaveb v širším centru, tam se to nájemné pohybuje kolem 15 eur. Já se domnívám, že to bude přibližně srovnatelné, je možné očekávat větší pobídky ze strany pronajímatelů nájemcům, ale ta výše nominálního nájemného bude asi zachována.“

Oproti Londýnu či Paříži je Praha stále levná

Nájemné se v hlavním městě pohybuje na stejné úrovni jako ve srovnatelných městech střední a východní Evropy. Ve srovnání s Londýnem, Paříží, nebo Hongkongem je ale Praha relativně levným městem.

Radka Nowak, Cushman & Wakefield:

„Praha poskočila v žebříčku nejdražších kancelářských prostor na 27. místo, takže v tom žebříčku měst, která se sledují, jsme zhruba tak v půlce tabulky.“

V české metropoli byla koncem roku podle statistik realitní společnosti Knigt Frank volná asi desetina administrativních ploch. Čísla však neevidují plochy, které si firma najme a na trhu je dále pronajímá pod svou hlavičkou. Na konci uplynulého roku bylo v Praze přibližně 2,5 milionu čtverečních metrů kanceláří. Z toho bylo 70 procent v novostavbách.