Obchodníkům vadí „zelená novela“, chtějí dál rozdávat igelitky

Praha - Svaz obchodu a cestovního ruchu nesouhlasí s novelou zákona o odpadech z dílny ministerstva životního prostředí. Obchodníkům vadí hlavně zákaz dávat zdarma zákazníkům igelitky, nesouhlasí ale třeba taky s povinností, aby prodejny větší než 200 metrů čtverečních musely odebírat od zákazníků menší vysloužilé elektrické přístroje, a to i bez nákupu nového. Novela jde podle obchodníků nad rámec směrnice Evropské unie, kterou má zavést do českého právního řádu.

Vláda zatím spornou novelu neschválila. Ministr životního prostředí v demisi a šéf zelených Martin Bursík ale hodlá požádat poslance, aby sněmovna tuto normu projednala zrychleně, a mohla tak být schválena do předčasných voleb v říjnu.

Svaz obchodu a cestovního ruchu:

„Nesouhlasíme se zákazem poskytovat spotřebiteli odnosné tašky z jakéhokoliv materiálu zdarma, pokud se nejedná o tašky ze závadného materiálu. Jde o administrativní a neodůvodnitelný zásah do svobody podnikání, ve svém důsledku postihující zejména spotřebitele.“

Bursík poukazuje na neekologičnost chování obchodních řetězců. Ročně prý dají zákazníkům až tři miliardy igelitových tašek, což představuje devět tisíc tun plastů. Obchody by podle návrhu měly nadále rozhodovat, kolik přesně za tašku zákazníkovi naúčtují. Ministerstvo financí by nicméně mělo nebo mohlo podle Bursíka stanovit minimální částku, aby obchody nezačaly za tašky účtovat například 15 haléřů, které by v konečném účtu zaokrouhlily.

Ministerstvo s námi nekomunikuje, zlobí se obchodníci

Obchodníci argumentují tím, že se snažili situaci s ministerstvem řešit. Chtěli se prý dohodnout například na rozšíření nabídky různých druhů tašek, včetně těch na několikanásobné použití, díky kterým by spotřeba jednorázových igelitek klesla. „Na tuto podanou ruku reagovalo ministerstvo zcela v rozporu s evropskými zvyklostmi - restriktivním opatřením v podobě ustanovení v návrhu zákona v nekvalitní a nepodložené podobě,“ stojí ve stanovisku svazu obchodu.

Dalším sporným bodem je také ustanovení, které zavádí povinnost zpětného odběru elektroodpadu do pěti kilogramů ve všech prodejnách s plochou větší než 200 metrů čtverečních.

Podle obchodníků by chystaná novela v současné podobě výrazně zkomplikovala situaci podnikatelů, a to v době, kdy se potýkají s dopady hospodářské krize. Podnikatelům navíc údajně ukládá podstatně více povinností, než vyplývá ze směrnic EU a zhoršuje tak jejich konkurenceschopnost.