Bývalí zaměstnanci karlovarských porcelánek čekají na dlužné výplaty

Karlovy Vary - Bývalí zaměstnanci Karlovarského porcelánu, kteří naposledy dostali část prosincových výplat, stále žijí v nejistotě. Z krachující firmy museli odejít na konci března a v současnosti řada z nich přežívá jen díky různým finančním darům a státní podpoře. Těm co jsou v nejhorší situaci, dává kraj desetitisícové půjčky. Na krajský úřad si už pro ně přišlo 49 a chodí další. Budoucí majitel společnosti předpokládá, že provoz v továrnách obnoví do poloviny května. Ani poté však nebude jisté, zda lidé dlužné výplaty uvidí.

Věřitelé a insolventní správce čelí kritice ze strany zaměstnanců, ale i zástupců kraje. Ti jsou přesvědčení, že celé insolventní řízení trvalo neúměrně dlouho. Zatímco obálky s nabídkami na odkoupení krachujících porcelánek rozlepili věřitelé 9. března, nového majitele - společnost Hengis - vybrali až po čtrnácti dnech. „Šlo to vyřídit dříve a ti lidé mohli zůstat v pracovním poměru,“ míní náměstek hejtmana Miloslav Čermák (ČSSD).

Insolventní správce Tomáš Čermín se ale kritice směřující na vlastní hlavu brání. „Jestliže 23. března byl vybrán vítězný zájemce a většina lidí skončila k 31. březnu, tak je zřejmé, že během sedmi dnů se to nedá stihnout ani z technického hlediska,“ zdůraznil.

Nový majítel začne nabírat do dvou týdnů

Čermín už ukončil inventury veškerého majetku společnosti. Dokumenty musí ještě projednat věřitelé a schválit soud. Poté už může vybraný zájemce podepsat kupní smlouvy a nabírat zpět zaměstnance. „Myslím si, že ty klíčové lidi bychom mohli oslovit, nechci říkat ještě v tomto týdnu, ale rozhodně v následujících dvou týdnech určitě,“ slíbil šéf Hengisu Michal Bíman.

Krajský úřad už půjčil lidem půl milionu korun. Ve speciálním fondu má ještě trojnásobnou částku. Zdaleka není jisté, zda zaměstnanci uvidí dlužnou výplatu za začátku roku. Většinu peněz z prodeje totiž dostanou věřitelské banky. Insolventní správce se snaží nashromáždit peníze alespoň na nedoplatek z prosincových mezd. Určitou naději představuje novela zákona o ochraně zaměstnanců. Pokud ji politici podpoří, mohla by platit od června. Lidé by potom dostali zřejmě všechny dlužné mzdy.