Bývalí zaměstnanci Karlovarského porcelánu své peníze neuvidí

Karlovy Vary - Propuštění zaměstnanci Karlovarského porcelánu se musí smířit s tím, že jim insolvenční řízení nezajistí všechny dlužné mzdy. Firma přitom dluží lidem výplaty za část prosince a také za celý leden, únor i březen. Většina továren už ale nevyrábí a peníze z jejich prodeje patří bankám. Peníze na výplaty firmě chybí.

„Za odvedenou práci by nám měli zaplatit. Byly nějaké výsledky a ta naše solidarita, kterou jsme táhli až do 31. března, by se měla někde projevit,“ stěžovala si předsedkyně odborové organizace z Chodova Jaroslava Paštálová. Výplaty ale nejsou jediným dluhem Karlovarského porcelánu. Společnost také nezaplatila 40 milionů korun zdravotním pojišťovnám a státu na pojistném.

Ministerstvo práce připouští, že současné zákony při krachu firem zaměstnance dostatečně nechrání. Proto se připravují změny v zákoně, které by lépe chránily zaměstnance krachujících firem. Část dlužných mezd by pak totiž platil stát.

„Spočívá to v tom, že stát těmto zaměstnancům může jakýmsi bypassem poskytnout náhradní plnění za nevyplacené mzdy až za dobu tří měsíců,“ vysvětlil předseda Sklářského odborového svazu Vladimír Kubinec. Ministerstvo práce předpokládá, že politici změnu zákonů podpoří. Změny v zákoně by prý mohly platit od poloviny letošního roku.