Stabilizovat a šetřit, takové bylo heslo končícího ministra financí

Praha - Právě prioritu úspornosti a stabilizace veřejných financí si stanovil ministr financí v demisi Miroslav Kalousek (KDU-ČSL), když v ministerském křesle střídal Vlastimila Tlustého. Tam se však dostal po mnoha peripetiích. Poté, co neustál extempore s vyjednáváním se sociálními demokraty o vládě s komunisty v zádech, ho KDU-ČSL sesadila ze svého čela. Mirek Topolánek však na něj nezanevřel a v trojkoaliční vládě mu přiřkl křeslo ministra financí. V něm pak Kalousek obdržel i zajímavé vavříny, spojené s jeho prací na stabilizaci rozpočtu a také zjednodušování daňové zátěže.

Ačkoli opozice varovala, že snižování daní povede k rozpočtovému výpadku až 130 miliard korun, podle odborníků se stabilizace rozpočtu Kalouskovi zdařila. V roce 2008 se schodek rozpočtu dostal na necelých 19,5 miliardy korun. Jenže krize končícímu ministrovi zkřížila plány. Schválený osmatřicetimiliardový rozpočet na letošní rok se udržet rozhodně nepodaří. Sám Kalousek varuje, že bude úspěch mít deficit pod 180 miliard. „Na základě čísel, které máme teď, by deficit pod 150 miliard byl velmi úsporný rozpočet,“ uvedl před časem v Otázkách Václava Moravce. Je však prý důležité, že deficit tohoto roku nabobtná především z cyklických důvodů, strukturální schodek rozpočtu se prý podařilo udržet na uzdě.

Kalousek: V oblasti daní došlo k odstranění výjimky

Dalším tahounem vládního povolebního prohlášení bylo zjednodušení a snížení daní. Kabinet slíbil rovnou daň z příjmu mezi 17 a 19%. Nová daň je sice rovná, 15ti procentní, avšak vynález, tzv. superhrubá mzda, z ní dělá vlastně skoro 23% daň. Od příštího roku přijde další změna, daň klesne na 12,5 procenta. „Bylo to odstranění výjimky, do té doby platila výjimka, že sociální a zdravotní odvody byly nezdaňovány. Když za vás zaměstnavatel platí vaše pojištění, tak je to defacto váš příjem a měl by být zdaněn,“ komentoval změny daní z příjmu v rozhovoru pro Českou televizi Miroslav Kalousek.

Podle něj také změnou sazeb došlo k menšímu trestání píle, tvořivosti a sebevzdělávání, které dosavadní progresivní zdanění trestalo, ač by stát tyto charaktery měl spíše podporovat.

Miroslav Kalousek v rozhovoru pro ČT:

„Opozice nerada slyší, že vedle příjmové strany je solidarita také na výdajové straně rozpočtu, kde je 70 miliard na dávky státní sociální pomoci a ty platí ty vyšší příjmové skupiny.“

Snížení daně z příjmů sebou přineslo další věc. Menší přímé daně, avšak větší nepřímé. a tak se DPH zvýšilo z pěti na 9 procent, podražily tak třeba služby a potraviny. Slibované celkové zjednodušení daňového systému a snížení byrokracie je ještě zřejmě v nedohlednu. A dotáhnout ho bude muset další ministr. „Nikdy se nepodaří mít daňové přiznání na jednu stránku, ten kdo sliboval přiznání na jednu stránku zřejmě nevěděl o čem mluví,“ staví na hlavu určitá předvolební prohlášení ministr financí v demisi.

Nástupci přeje Kalousek pevné nervy

Kalousek teď odchází od rozdělané práce. Mrzí ho, že poslanecká sněmovna již zřejmě nestihne projednat druhou etapu důchodové reformy, kterou vláda schválila. Na program projednávání současného složení dolní sněmovny parlamentu se také pravděpodobně nedostane ani návrh nového zákona o dani z příjmu, který je podle jeho tvůrce méně než poloviční oproti současné verzi a výrazně zjednodušuje problematiku legislativy daně z příjmu.

Expředseda lidovců má za sebou i mezinárodní ocenění nejlepšího ministra financí z 31 rozvíjejících se zemí. Kromě jména na dveřích kanceláře se na jeho ministerstvu změní i tabule slávy. Mezi bývalými ministry je pro Miroslava Kalouska připravené místo vedle Vlastimila Tlustého. Svému nástupci vzkazuje Kalousek pevné nervy a umění říci jasné ne požadavkům jednotlivých resortů, ale i vlivových skupin na finanční prostředky. „Nikdo nezahyne a žádné ministerstvo se nezhroutí, jenom zbytečně neutratíme několik set miliard,“ uzavírá sobě vlastním stylem Miroslav Kalousek.

Miroslav Kalousek
Zdroj: ČT24