General Motors zřejmě na léto zavře většinu továren

Detroit - Americká automobilka General Motors má v létě až na devět týdnů zavřít téměř všechny závody ve Spojených státech. Podnik se tím chce zbavit nadměrných zásob. Bez přestávky by měla pokračovat výroba jen těch nejúspěšnějších osobních a užitkových vozů. Mluvčí General Motors Chris Lee se k informacím nechtěl vyjadřovat. Řekl pouze, že firma nejprve uvědomí zaměstnance, než případné omezení či přerušení výroby zveřejní. Přesný počet továren, kde se výroba zastaví, ještě prý nebyl stanoven.

Zatím není jasné, kdy přesně se budou továrny zavírat. Podle zdrojů agentury AP to zřejmě bude kolem červencových dovolených, kdy General Motors výrobu z úsporných opatření na dva týdny přerušuje. V té době automobilka upravuje výrobní linky a přechází na nové modely.

Podle analytiků může General Motors váznout odbyt i kvůli tomu, že se hovoří o blížícím se bankrotu. Automobilka využívá masivní státní pomoci a je pod značným tlakem, aby snížila náklady. Podobné problémy mají také automobilky Ford Motor a Chrysler.