Nejste spokojeni s výší úroků své hypotéky? Nebojte se ji refinancovat

Praha - Léta 2003, 2004 a 2005 byla charakteristická velmi nízkými úrokovými sazbami a přímo lákala k pořízení nového domu či bytu, samozřejmě na hypotéku. Výhodné tehdy bylo pořídit si hypotéku s dlouhodobou, nejčastěji pětiletou, fixací. Nyní se dostáváme do doby, kdy většině těchto výhodných hypoték končí fixace a klienti bank jsou konfrontování s nepříjemnou realitou, že jejich nový úrok je třebas i dvakrát tak velký jako ten původní. Co může zoufalý klient dělat? Rozhodně by se neměl bát hypotéku refinancovat.

V české praxi se hojně stává, že banky po skončení fixace nabídnou starým klientům mnohem vyšší úrok, než těm, kteří žádají o poskytnutí nové hypotéky. Pokud si tedy klient, kterému zrovna končí fixace, nechce hojně připlatit, je vhodné poohlédnout se po refinancování hypotéky.

Refinancování hypotéčního úvěru je v podstatě nahrazení stávající hypotéky novou poskytnutou jinou bankou. V praxi to funguje tak, že si klient vyřídí novou hypotéku u jiné banky a z té se poté zaplatí stávající úvěr. „Tam je výhoda ta, že banky za to nechtějí žádné poplatky,“ upozornil v rozhovoru pro ČT24 člen představenstva Asociace hypotečních makléřů Boleslav Bevelaqua. Ale pozor: hypotéku lze refinancovat většinou jen po skončení fixace, nikoliv uprostřed například pětiletého období, po které má klient úroky pevně zaxikovány.

Nečekejte, až vám banka oznámí nový úrok

Pokud se vám zrovna vaše fixační období chýlí ke konci, nečekejte, až vám banka oznámí novou výši úroků. Ještě předem je lepší si obejít ostatní bankovní domy a zjistit, jak to u nich s úroky a s refinancováním hypoték vypadá. Banky totiž nové podmínky oznamují 3 až 6 týdnů před skončením fixace, a to je na zjištění podmínek jiných bank a vyřízení nové hypotéky poněkud šibeniční termín. Člověk by se tedy měl na případnou nepříjemnou zprávu předem připravit.

Nebojte se s bankou smlouvat

Řada lidí si myslí, že podmínky, které banka oznámí pro další fixační období, jsou konečné a nelze s nimi nic dělat. Opak je ale pravdou. Zvláště v současné době, kdy jen za první čtvrtletí letošního roku došlo k poklesu počtu nově uzavřených hypoték zhruba o 30 procent, banky by o starší kvalitní klienty, kteří platí, nerady přišly.

Pokud se vám tedy nová výše úroku nezdá, například proto, že je vyšší než ta, kterou vaše banka nabízí novým klientům, ale neradi byste odcházeli ke konkurenci, neváhejte a běžte se svojí bankou o nové výši úroku vyjednávat. Pohrozte refinancováním a banka se často nechá obměkčit. Na příznivé úrovně úročení z let 2003 až 2005 se sice nedostane, úrok ale bude o něco příjemnější, než ten, který banka navrhla původně.