Světová banka: Volnému obchodu brání EU i USA

Londýn - Světová banka ve čtvrtek zveřejnila seznam protekcionistických opatření, která objevila u zemí G20. V případě Evropské unie našla Světová banka čtyři případy protekcionistických kroků, mezi které patří například nová cla na svíčky dovezené z Číny. Kritika Světové banky přišla tři týdny poté, co země G20 na summitu v Londýně souhlasily se zrušením obchodních bariér.

Ve Spojených státech banka nalezla sedm protekcionistických opatření. Jedním z nich je omezení na dovoz stavebního dřeva z Kanady nebo dovoz kyseliny citrónové z Číny. Další protekcionistická opatření našla Světová banka v Indii, Brazílii, Argentině či Rusku.

Výtka Světové banky vůči zemím G20 je o to horší, že všchni členové skupiny, tedy i Spojené státy a Evropská unie, přijali jako jednu z priorit boje s hospodářskou krizí právě odstraňování bariér bránících volnému obchodu.

G20 je uskupení dvaceti ministrů financí a guvernérů národních bank, které se od roku 1999 snaží diskutovat o klíčových záležitostech globální ekonomiky. Do G20 patří také celá Evropská unie, přičemž Velká Británie, Německo, Itálie a Francie mají svá vlastní zastoupení.