Akcie Zentivy dnes na burze naposled

Praha - Akcie výrobce léčiv Zentiva, páté nejvíce obchodované emise na pražské burze, se budou dnes nakupovat a prodávat naposledy. O stažení akcií z trhu požádala sama Zentiva, kterou takřka zcela ovládla francouzská společnost Sanofi-Aventis. Že k tomu dojde, bylo nadmíru jasné. České televizi to již více než před měsícem naznačil ředitel pražské burzy Petr Koblic. Dnešní den se dá očekávat snaha zbylých minoritních akcionářů zbavit se svých akcií. Zentiva poté akcionářům kvůli jejich vytěsnění nabídne výkupní cenu nejspíše 1 150 korun za kus. Akcie Zentivy bude možno nadále prodávat a nakupovat v rámci tzv. volného trhu od 30. dubna na burze RM-Systém.

Sanofi-Aventis ovládá přes 98 procent akcií Zentivy a bude se snažit získat stoprocentní podíl. „Dalším krokem Sanofi-Aventis bude pravděpodobně vytěsnění minoritních akcionářů,“ uvedl analytik brokerské firmy Atlantik FT Milan Lávička s tím, že výkupní cenu odhaduje na 1 150 korun za kus. Tuto cenu za akcii Zentivy vypsala Sanofi-Aventis už ve své dobrovolné nabídce na převzetí.

Společnost byla podle obchodníků průkopníkem pravého kapitálového trhu v tuzemsku, když jako první před pěti lety vstoupila na pražskou burzu veřejným úpisem akcií. Do té doby akcie přicházely na pražskou burzu státem organizovanou kuponovou privatizací.

Mluvčí BCPP Jiří Kovařík v ČT:

„Zentiva ukázala ostatním následovníkům cestu, že kapitálový trh je prostor, kde firmy mohou získávat finanční prostředky.“

Cena akcií za pár let rychle vzrostla

Od vstupu na burzu se hodnota cenných papírů Zentivy více než zdvojnásobila a spolumajitel a generální ředitel firmy Jiří Michal se stal miliardářem. V polovině roku 2004 se cena jedné akcie pohybovala kolem 500 korun, o tři roky později se akcie prodávaly nad hranicí 1 500 korun. V posledních týdnech se cena držela blízko hranice 1 150 korun, páteční cena akcií Zentivy byla 1 123 korun.

Zentiva se zaměřuje na výrobu takzvaných generik, což jsou levnější kopie originálních léků, kterým vypršela patentová ochrana. Po převzetí Zentivy bude Sanofi-Aventis na perspektivním trhu generik jedenáctým největším dodavatelem na světě.

Akcie Zentivy se budou nadále obchodovat v RM-Systému

Akcie výrobce léčiv Zentiva bude možné nadále prodávat a nakupovat na burze RM-Systém. Tento trh nejprve ukončí obchodování s akciemi Zentivy na oficiálním trhu od 28. dubna stejně jako pražská burza, ale od 30. dubna akcie Zentivy převede na takzvaný volný trh, kde nejsou tak přísné informační povinnosti pro emitenty. Oznámil to dnes ředitel pro strategii a marketing RM-Systému Jiří Vodička.

„RM-Systém reaguje na přání drobných akcionářů a ponechá nadále akcie Zentivy na burzovním trhu,“ uvedl Vodička. Akcie Zentivy se v RM-Systému nyní obchodují kolem ceny 1 057 korun, což představuje v porovnání s pátkem pokles o 5,3 procenta. Stejným způsobem, jako se budou v RM-Systému od 30. dubna obchodovat akcie Zentivy, se obchodují například akcie společností Tatra nebo Vítkovice, dodal Vodička.

Akcie Zentivy dlouhodobě patří k nejobchodovanějším na tuzemském kapitálovém trhu. Zentiva také byla podle obchodníků průkopníkem pravého kapitálového trhu v tuzemsku, když jako první před pěti lety vstoupila na pražskou burzu veřejným úpisem akcií. Do té doby akcie přicházely na pražskou burzu státem organizovanou kuponovou privatizací.