Na MMF byla dle Kalouska slyšet slova o zpomalení recese

Washington - Na zasedání mezinárodních finančních institucí ve Washingtonu byla podle českého ministra financí v demisi Miroslava Kalouska slyšet „opatrná slova, že by se snad pád světové ekonomiky měl postupně zastavovat“. Kalousek uvedl, že koncem letošního roku bychom mohli dorazit na dno a příští rok by mohl přijít opatrný růst. Upozornil ale na všeobecnou opatrnost v jakýchkoli prognózách.

Připomněl, že předpovědí, „které se zásadním způsobem minuly s realitou“, bylo za poslední měsíce velmi mnoho. Všichni si podle něj uvědomují, že situace globální ekonomiky, která se nachází v hluboké recesi, je bezpříkladná a obtížně mapovatelná standardními metodami. „Nikdo z nás si nemůže být úplně jistý, že za měsíc, za dva nevypadne nějaký kostlivec ze skříně a nebude všechno úplně jinak,“ řekl po výročním zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky.

K podobnému závěru jako MMF došli i ministři financí vyspělých zemí G7, kteří na své páteční schůzce ve Washingtonu konstatovali, že světová ekonomika se možná dostává z nejhorší fáze recese, i když její zotavení zatím není jisté.

Miroslav Kalousek pro ČT:

„Ano, jsme mírní optimisté, ale musíme počítat i s horšími scénáři. Důvodem toho optimismu je zdání, že pokles ekonomik v jednotlivých kontinentech, zejména v euroatlantickém prostoru se zpomaluje. Stále ještě klesáme, ale to tempo není tak rychlé.“

MMF tento týden předpověděl, že světová ekonomika letos klesne zhruba o 1,3 procenta, což by představovalo nejhorší vývoj od druhé světové války. V příštím roce by ale měla stoupnout přibližně o 1,9 procenta.

„Nebo taky ne“

Českému hospodářství předpovídá MMF pro letošek propad o 3,5 procenta a v příštím roce růst o 0,1 procenta. České ministerstvo financí podobně jako Česká národní banka odhaduje letošní pokles na 2,3 procenta a růst v roce 2010 „o několik desetinek více než MMF“, řekl Kalousek. Již dříve ministerstvo uvedlo, že mírný hospodářský růst v příštím roce by mohl dosáhnout půl procenta.

Za jakoukoli prognózou, od MMF i českých analytiků, by podle Kalouska bylo poctivé dodat větu: „Nebo taky ne.“ „Prognózy čerpáme z analytických pracovišť, které pracují podle standardních metod. Upřímně řečeno, letošní a loňská situace je tak naprosto bezprecedentní, že je otázka, do jaké míry jsou na to standardní metody aplikovatelné,“ dodal.

Ministři financí a guvernéři centrálních bank na washingtonských zasedáních kladli podle Kalouska důraz na to, aby se co nejrychleji podařilo uvést do praxe kroky dohodnuté na nedávném londýnském summitu průmyslově nejvlivnějších zemí G20. „Například u navýšení zdrojů MMF o půl bilionu dolarů je dnes zřejmé, že jeden čeká na druhého a že si všichni různě vykládají, jak se vlastně dohodli,“ řekl.