Řešení chudoby musí kvůli krizi počkat

Washington - Cíle stanovené v roce 2000, podle nichž měla být výrazně omezena chudoba, ohrožuje probíhající finanční a ekonomická krize. Většina vytyčených cílů do roku 2015 splněna nebude, řekl v noci na dnešek šéf Světové banky Robert Zoellick na závěr jarního zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky ve Washingtonu. Ministři financí v neděli vyzvali dárcovské země, aby toky pomoci pro chudé země zachovaly.

Robert Zoellick na zasedání uvedl, že většina cílů OSN v omezování chudoby, hladu, negramotnosti, nerovnosti, nemocí a dětské úmrtnosti do roku 2015 splněna nebude. OSN si dala za cíl snížit chudobu a její doprovodné aspekty do roku 2015 na polovinu. 

Správci státních pokladen upozornili, že finanční krize ve světě prudce zvýší chudobu a že bude zřejmě zapotřebí získat pro boj s chudobou více zdrojů. „Vyzvali jsme dárce, aby posílili závazky ke zvýšení pomoci a aby zvážili další závazky pomoci,“ uvedli ministři v komuniké po zasedání.

Šéf Světové banky sdělil, že jeho instituce má dostatek kapitálových zdrojů. Ministři navíc posvětili plán posílit půjčky zemím se střední příjmovou úrovní, které nejvíce ohrožuje finanční krize, až o 100 miliard dolarů během tří let. Šéfové resortů financí dále vyzvali banku, aby do letošního října zhodnotila, zda má pro pomoc nejchudším zemím dost zdrojů.

Timothy Geithner
Zdroj: AP/J. Scott Applewhite