Podle šéfa ÚOHS porušily Lesy ČR při nákupu limuzín zákon

Praha - Podle předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Martina Peciny zřejmě státní podnik Lesy ČR při nedávném nákupu luxusních limuzín porušil zákon. Nelíbí se mu, jakým způsobem vrcholoví manažeři společnosti obešli zákon o veřejných zakázkách. Do šedesáti dnů proto podle Peciny jeho úřad rozhodne o pokutě až do výše 269 tisíc korun.

„Každá státní firma a úřad musí podle zákona vypisovat výběrové řízení. Nelze se tomu vyhnout tím, že mi někdo nabídne časově omezenou slevu. To přece není nic mimořádného,“ uvedl šéf antimonopolního úřadu v rozhovoru pro server iDnes.

Zakázku na nákup šesti limuzín podnik nezadal výběrovým řízením otevřeným více uchazečům. Zvolil nákup takzvaným jednacím řízením bez uveřejnění, v němž lze oslovit jediného dodavatele. Tato forma zadání zakázky se používá ve výjimečných případech za krajních a mimořádných okolností. Sedmou limuzínu podnik pořídil jako zakázku malého rozsahu, tedy mimo režim zákona o veřejných zakázkách.

ÚOHS zahájil prošetřování na základě informací z tisku. Vedení Lesů ČR tvrdí, že luxusní vozy Audi nakoupilo v souladu se zákonem. „Vítáme prověření tohoto nákupu Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže,“ řekl na konci dubna generální ředitel LČR Svatopluk Sýkora.

Martin Pecina, předseda ÚOHS:


„Takový případ využití zmíněné výjimky jsem viděl poprvé v životě. Doufám, že k tomu běžně nedochází. Bylo pro mě překvapující, že si někdo vyložil zákon takovým způsobem.“


Podle Peciny postup Lesů ČR jednoznačně popírá smysl zákona a není možné, aby firma kupovala služební auta od dovozce jen proto, že jí nabídl slevu třicet procent. „To bych takto mohl zadávat třeba i stavební zakázky,“ řekl předseda ÚOHS.

Firmě hrozí pokuta do výše pěti procent hodnoty zakázky, tedy zhruba 269 tisíc korun. O trestu úřad rozhodne do 60 dní. „To, zda lhůtu využijeme celou, nebo ne, záleží na tom, jak rychle budeme od Lesů ČR dostávat příslušné materiály,“ uvedl Pecina.

Nová limuzína pro manažery Lesů ČR
Zdroj: ČT24