Sklo se má v Poděbradech znovu vyrábět za pět měsíců

Poděbrady - Výrobu v poděbradských Sklárnách Bohemia chtějí noví majitelé obnovit nejpozději za pět měsíců. Produkci zastavila firma loni v září. Podnik ze zkrachovalé skupiny Bohemia Crystalex Trading (BCT) koupila společnost Crystal BOHEMIA, za níž stojí skupina místních podnikatelů. O obnovení výroby mají investoři podle předsedy dozorčí rady Pavla Loudy jasno již dlouho, vše prý zbrzdilo rozhodnutí věřitelského výboru a následně soudu.

„Za současných podmínek jsme schopni rozjet výrobu nejpozději za pět měsíců, v ideálním případě i za tři,“ sdělil Louda. Firma prý počítá s tím, že bude na obnovu výroby potřebovat 300 až 320 lidí. „Bude to problém jen částečně, obtížně se nám budou shánět především kvalifikovaní pracovníci,“ podotkl Louda.

Společnost je prý v kontaktu i s nymburským úřadem práce. Tam je podle Loudy v současné době zaregistrováno ještě asi 180 lidí z bývalých skláren. „Tady v Poděbradech na obnovení výroby čeká spousta lidí, řada z nich mi prošla kanceláří,“ řekl již minulý týden odborový předák poděbradských skláren Jaromír Žatečka. Po odstávce výroby přišla o práci většina ze zhruba 440 zaměstnanců.

Prodej zdržoval postoj věřitelských bank

Prodej svými námitkami dlouho blokovaly věřitelské banky, které kritizovaly propojení společnosti s bývalým vedením. Členem představenstva je totiž ředitel zkrachovalých Skláren Bohemia Jaroslav Seifrt, předsedou představenstva je jeho syn. Městský soud v Praze však minulý týden prodej schválil.

Firmu nyní čeká zajišťování zakázek a obnovení vazeb s odběrateli. „S odkupem skláren jsme samozřejmě převzali i některé jejich odběratelské kontakty. Samozřejmě ovšem ne všechny,“ řekl Louda. Společnost právě z tohoto důvodu chtěla sklárny koupit co nejrychleji, v prosinci dokonce přišla se stomilionovou nabídkou, kterou však později stáhla. Nakonec prodej stál 61 milionů korun. Na objemu zakázek by se mělo podle Žatečky projevit pozitivně i to, že nevyrábí například sklárna ve Světlé nad Sázavou.

Sklárny Bohemia začaly fungovat v roce 1877. Během své existence už několikrát přerušily provoz. Poprvé kvůli dluhům v roce 1886, během krize v 30. letech měla být továrna zbourána. Velká modernizace nastala v 50. letech, v roce 1993 byly sklárny privatizovány a v roce 1999 se staly součástí skupiny BCT. Ta je od loňského září kvůli nedostatku provozního kapitálu v insolvenčním řízení.