Renault se zbavuje svých nemovitostí za miliardu eur

Paříž - Francouzský automobilový koncern Renault, který vinou ekonomické krize trpí nedostatkem likvidity, se rozhodl rozprodat velkou část svého nemovitého majetku v hodnotě miliardy eur (26,6 miliardy korun). Rozprodej těchto aktiv je součástí záchranného plánu, který začalo projednávat představenstvo firmy 28. dubna. Automobilka hodlá prodat 138 vesměs kancelářských budov v Evropě, z toho 72 ve Francii, dál chce ale ve většině objektů zůstat v nájmu. Cílem je snížit obrovský dluh, který firma v posledních měsících nahromadila. Na přelomu roku činil 7,9 miliardy eur, což představuje 40 procent kapitálu společnosti.

Podle realitních odborníků je ale otázkou, nakolik se bude Renaultu s nabídkou dařit, protože od poloviny loňského roku je na francouzském trhu s komerčními nemovitostmi mrtvo.

Prodeje Renaultu v Evropě klesly o pětinu

Automobilový průmysl nejen ve Francii zasáhla světová finanční krize a hospodářská recese. Po určitém vzestupu prodeje vozidel na začátku roku jejich odbyt v dubnu opět výrazně klesl. Podle pondělních údajů se prodej Renaultu ve Francii v dubnu snížil o 6,3 procenta, v letošním prvním čtvrtletí v celé Evropě včetně Dacií vyráběných v Rumunsku spadl o 19,3 procenta.

Renault chce proto zrychlit snižování výdajů: o 15 procent ve srovnání s rokem 2007 klesnou investice do výzkumu a vývoje. Celkové investice by se proti předloňsku měly propadnout o 24 procent. Firma neustoupí od projektu automobilu poháněného elektrickou baterií, ale plánuje menší počet verzí. Zmražen je také plán výstavby továrny v Indii a odložen projekt závodu v Maroku.

Automobilka rovněž zvyšuje úsilí o pokles počtu vozidel ve skladech. Jejich nynější hodnota kolem 5,5 miliardy eur by se měla snížit o zhruba 800 milionů až miliardu. Renault nyní sází na to, že letos uvede do prodeje osm nových modelů aut.