Až 75 miliard dolarů potřebují největší banky v USA

New York - Devatenáct největších amerických bank a finančních institucí, které nyní procházejí takzvanou zátěžovou zkouškou, bude muset posílit kapitál až o 75 miliard dolarů (až 1,51 bilionu korun). Řekl to dnes analytik finančního ústavu Citigroup Keith Horowitz. Zdaleka nejvíce budou prý potřebovat banky Wells Fargo a Bank of America. Analytik očekává, že po skončení zátěžových zkoušek bude zvyšovat kapitál deset z 16 bank, které sleduje. Budou mezi nimi prý ústavy KeyCorp, Regions Financial a U.S. Bancorp. Horowitz rovněž očekává, že nejlépe v zátěžové zkoušce obstojí finanční ústavy Bank of New York Mellon, Goldman Sachs a State Street Corp.

Zatímco Bank of America bude zřejmě muset vydat emisi nových akcií ve značném objemu, mohla by toho možná dosáhnout jen konverzí prioritních akcií. „Akcie (Bank of America) se zdají z celé skupiny nejlevnější,“ uvedl Horowitz.

Za atraktivní považuje i současnou cenu akcií bank, které nejspíše v tzv. „stress testu“ obstojí nejlépe, tj. Bank of New York Mellon, State Street Corp. či Goldman Sachs. Citigroup nicméně zhoršila nákupní doporučení k akciím banky Fifth Third a zatímco dosud radila akcie nakupovat, nyní už investorům doporučuje pouze je držet a další nekupovat. Citigroup si také myslí, že Fifth Third bude možná muset zvýšit kapitál alespoň o dvě miliardy USD. Už dříve však vydala prioritní akcie v objemu 1,1 miliardy dolarů.

Testovaní jednají s regulátory o kapitálovém polštáři

Devatenáct největších bank a finančních ústavů v USA nyní jedná s regulačními orgány o tom, jak velký kapitálový polštář si mají vytvořit pro případ, že se znovu objeví krize podobných rozsahů, jako je ta nynější. Jde o to, aby banky byly schopny fungovat v situaci, kdy budou mít kvůli krizi přechodně i velmi vysoké ztráty.

Výsledky zátěžových zkoušek, které mají určit, zda jsou největší americké banky schopny si poradit v obtížné situaci i bez asistence státu, mají být známy ve čtvrtek.