Dvacetiletý spor EU a USA o hovězí spěje ke konci

Brusel - Téměř dvě desetiletí trvající spor mezi Evropou a Spojenými státy ohledně zákazu dovozu amerického hovězího produkovaného s pomocí růstových hormonů do EU zřejmě spěje ke svému konci. Evropská komise dnes oznámila, že se s USA v zásadě dohodla na řešení rozepře mezi oběma ekonomickými velmocemi. USA by tak už neměly uvalit cla na další evropské výrobky. Časem by naopak měly zrušit i všechna současná opatření. Roční hodnota evropského dovozu, kterého se tyto odvetné sankce mohly týkat, přitom představuje až 117 milionů dolarů, tedy asi 2,5 miliardy korun.

„Po dnešní velmi dobré diskusi jsme dosáhli dohody, která umožní pragmatickou cestu kupředu v tomto dlouhodobém sporu o hovězí,“ uvedla eurokomisařka pro obchod Catherine Ashtonová v prohlášení. Dodala, že nyní budou obě strany jednat, jak tuto předběžnou shodu převést co nejdříve do praxe. 

EU zakázala dovoz amerického hovězího ošetřeného hormonálními preparáty v roce 1989. USA reagovaly odvetným clem na některé potravinářské výrobky z unie. V roce 1998 WTO označila zákaz za nelegální kvůli nedostatku vědeckých důkazů. Loni v březnu WTO potvrdila, že ani nová směrnice EU z října 2003 nedokazuje přímou souvislost mezi rakovinou a požíváním masa z dobytka užívajícího růstové hormony.

Americká cla na evropské minerálky

Dohoda počítá s tím, že USA neuvalí nová cla na řadu dalších produktů vyráběných v EU, jako jsou třeba italské minerální vody či sýr roquefort. Tato opatření měla původně vstoupit v platnost tento týden. V platnosti zatím zůstanou současná cla, která se ale týkají výrobků v hodnotě o 79 milionů dolarů nižší.

Všechny sankce by pak měly být zrušeny čtvrtý rok dohody. Ta by měla naopak zajistit další bezcelní přístup na evropský trh pro více vysoce kvalitního hovězího, které USA tradičně vyvážejí a produkují ze zvířat, jež nejsou ošetřována růstovými hormony.