Ministerstvo práce a sociálních věcí dostalo nevídanou pokutu

Brno - Ministerstvo práce a sociálních věcí dostalo od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže pokutu 800 tisíc korun. Sankce ministerstvo stihla kvůli pochybení, kterého se dopustilo v roce 2007 při zakázce na pomoc dlouhodobě nezaměstnaným na Ostravsku a Mostecku za 175 milionů korun. Pokuta je výjimečná svou výši, tak velkou sumou antimonopolní úřad ještě nikdy žádné ministerstvo nesankcionoval. Rozhodnutí není pravomocné a ministerstvo se proti němu může odvolat.

Podle místopředsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Kamila Rudoleckého ministerstvo zadalo v tendru nesprávné podmínky pro posuzování ekonomické výhodnosti nabídek. Požadovalo, aby firmy uvedly počet nabídnutých školení a rekvalifikačních kurzů, kterých mělo být minimálně 20. To ale podle antimonopolního úřadu připouštělo dvojí výklad. Zatímco vítěz tendru Cofet uvedl absolutní počet všech kurzů, které kdy pořádal, ostatní uváděli pouze počty jednotlivých druhů školení.

Výsledkem bylo několik vzájemně neporovnatelných nabídek, tvrdí úřad. „Zadávací dokumentace přitom musí být jasná, srozumitelná, určitá a dostatečně podrobná, aby si jakýkoliv potencionální dodavatel dokázal podle ní udělat představu o tom, co je předmětem veřejné zakázky a jaké údaje bude zadavatel hodnotit. To se však v posuzovaném případě nestalo,“ upozornil Rudolecký.

Ruka antimonopolního úřadu dolehla na ministerstvo práce a sociálních věcí v minulosti již několikrát. V roce 2006 úřad vyměřil půlmilionovou sankci za chyby v tendru na provozovatele komunikačního systému, letos v únoru pak pokutu 100 tisíc korun za chyby ve výběrovém řízení na vzdělávání pracovníků služeb zaměstnanosti.