Pražská burza „olizovala“ tisícibodovou hranici

Praha - Pražská burza má za sebou další úspěšný den, dnešní obchodování zakončila růstem o tři a čtvrt procenta, hlavní index PX uzavíral na 982,7 bodu. Největší český akciový trh tak rostl už pošesté v řadě, od magické tisícibodové hranice ho v jednu chvíli dělilo jen devět bodů.  Stejně jako v předchozích dnech se investoři drali o akcie těžaře NWR, které si přes den připisovaly dokonce přes 21 procent. Skokanem dne se ale s víc než čtyřicetiprocentním ziskem stal developer ECM, s jehož cennými papíry musela burza kvůli prudkému růstu na 15 minut zastavit obchodování.

Aktuální burzovní výsledky naleznete zde

S akciemi ECM se dnes odehrálo nevídaných 94 obchodů, v minulých měsících přitom titul patřil k nejméně likvidním akciím na hlavním trhu pražské burzy, kdy se s ním i několik dní v řadě neuskutečnil jediný obchod. „Průběh obchodování nasvědčuje velké nákupní objednávce,“ upozornil Miroslav Adamkovič z Komerční banky. Podle analytika společnosti Fio Josefa Novotného však za tímto růstem nestojí žádné výraznější zprávy.

Trhák týdne - NWR

Stejně tak se jako neopodstatněný jeví vývoj akcií NWR, která za celý týden zpevnila zhruba o sedmdesát procent a dnes uzavřela v kurzu 126,90 korun za akcii. „Je možné, že je to také doporučením od společnosti Goldman Sachs na celý těžební sektor,“ spekuluje Novotný. Akcie NWR si také drží výrazný objem obchodů. Ten dnes překročil půl miliardy korun, NWR tak obsadila druhé místo za tradičně první ČEZ.

Úspěch dnes zaznamenaly taky cenné papíry bank. Zřejmě k tomu přispělo i dnešní zveřejnění výsledků Komerční banky. Čtvrtletí čistý zisk jí sice meziročně klesl o 7,5 procenta na 2,8 miliardy korun, analytici ale vesměs očekávali horší výsledek. Mateřská společnost KB, francouzský Société Genérale, přitom vykázala dokonce ztrátu. „Zlepšení tam (u KB) bylo především díky poměrně dobré provozní výkonnosti a nízkým nákladům,“ vysvětlil Novotný.

Český akciový index se dnes v rámci Evropy zařadil mezi premianty. Vyšší zisky než PX si po dnešku připisují jen rumunský a rakouský. Naproti tomu v západní části kontinentu byly zisky národních indexů mnohem skromnější.