Stát chce znovu dotovat školní mléko

Praha - Ministerstvo zemědělství chce znovu zavést dotace na školní mléko, řekl to dnes nový šéf rezortu Jakub Šebesta. Vláda tím chce mimo jiné pomoci oživit stagnující mléčný trh. Národní dotace na mléko a mléčné výrobky pro školáky loni v srpnu zrušila vláda Mirka Topolánka. Program je tak v současné době dotován pouze z prostředků Evropské unie.

„Jsme samozřejmě rádi a vítáme to,“ reagoval na Šebestovo prohlášení výkonný ředitel Českomoravského svazu mlékárenského Michal Němec. Konzumace dotovaného mléka ve školách je podle něj pro své kladné zdravotní dopady obvyklá nejenom v ostatních zemích Evropské unie, ale i jinde ve světě. Dodávky mléka do škol přitom po zrušení národních dotací u některých dodavatelů klesly až o 70 procent, uvedl Němec.

Stát platil třetinu z ceny

Dotace od státu představovala zhruba třetinu z celkových nákladů výrobku. Její zrušení mělo přinést roční úsporu zhruba 60 milionů korun. Školní mléko i nadále dotuje Evropská unie, přičemž příspěvky z evropských fondů dosahují osmi až patnácti procent z ceny.

Národní podpora představovala před svým zrušením v průměru 32 procent z celkových nákladů výrobku. Její zrušení mělo přinést roční úsporu zhruba 60 milionů korun. EU nadále dotovala školní mléko v ČR osmi až 15 procenty z ceny výrobku.