I přes energetický výprodej ČEZu opět vzrostl zisk

Praha - I když elektřina v posledních měsících zlevňovala, českému energetickému gigantu ČEZ se podařilo opět zlepšit své hospodářské výsledky. Jelikož se ČEZu loni podařilo uzavřít dlouhodobé kontrakty za tehdejší ceny, jeho čistý zisk za letošní první čtvrtletí vystoupal na 19,4 miliardy korun, což meziročně znamená zhruba dvacetiprocentní nárůst. Zároveň ČEZ oznámil také vyplacení dividendy z loňského zisku. Bude nejvyšší v historii celé společnosti, celkově na ni podnik vynaloží 26,7 miliardy korun.

Růst zisku překonal očekávání trhu, většina analytiků totiž předpokládala zisk kolem 17,3 miliardy korun. „Co se týká faktorů, tak tím nejdůležitějším je jednoznačně meziroční nárůst velkoobchodních cen elektřiny. ČEZ totiž velkou část své elektřiny prodal v předstihu v první polovině roku 2008, tedy v době, kdy vrcholila komoditní bublina a ceny elektřiny byly na svých maximech,“ vysvětlil v rozhovoru pro Českou televizi analytik Cyrrus Marek Hatlapatka.

Radim Kramule, analytik České spořitelny:

„Výsledky jsou jednoznačně nad našimi i tržními odhady. (…) Je třeba zdůraznit, že výsledky ČEZu byly hlavně taženy velkoobchodními cenami elektřiny, kdy ČEZ uzavírá kontrakty na rok dopředu. Cena elektřiny byla v roce 2008 poměrně vysoko, ČEZu se podařilo tyto kontrakty uzavřít a dnes z toho výrazně těží.“


ČEZu se tak podařilo přečkat největší propad cen elektřiny, za čtvrtletí se snížily o 3,6 procenta. Teď už ho podobné turbulence zřejmě nečekají. „Z toho současného pohledu se zdá, že se ceny stabilizovaly. Nicméně víme z minulých měsíců, že se finanční krize může ještě zhoršit, což může vést k dalšímu poklesu cen na velkoobchodním trhu,“ míní Hatlapatka, podle kterého je prognózování vývoje za současné hospodářské krize velmi složité.

Martin Roman, generální ředitel ČEZ

„Bylo logické, že dojde k určitému nárůstu zisku, protože ceny se stanovují vždycky rok dopředu, takže ceny na tento rok se stanovovaly na konci minulého, takže v době, kdy nás krize ještě naplno nezasáhla.“


„Český průmysl klesá o 20 procent, objem odběr v tomto sektoru klesl o deset procent. Čekám, že v dalších kvartálech to nebude o nic lepší,“ varuje analytik Atlantiku FT Petr Novák. „Došlo k poklesu odběru elektřiny v České republice,“ přiznává generální ředitel společnosti ČEZ Martin Roman. „My jsme to byli schopni nahradit vyšším vývozem a lepšími výsledky v zahraničí,“ tvrdí však. Podle analytiků přesáhne letos zisk ČEZu 50 miliard korun, ale v příštím roce zřejmě klesne. Pak by se mohl vrátit na rekordní hodnoty.

Akcie ČEZu dnes přes dobré hospodářské výsledky oslabily o 3,39 procenta a zakončily na 855 korun za kus. Na burze totiž obecně převládala negativní nálada, kterou ještě podpořila špatná data z amerického maloobchodu.

ČEZ bude rozdávat na dividendách

Dobré výsledky hospodaření, které energetický gigant v posledních letech realizuje, velmi příznivě pociťují jeho akcionáři, a tedy především stát, který drží ve firmě zhruba 70procentní podíl. Z loňského zisku ve výši 47,4 miliardy korun ČEZ státu vyplatí 18,77 miliardy. Výplata dividendy tak vzrostla na 50 korun na akcii z předchozích 40 korun.

Kritici hospodaření ČEZu tvrdí, že energetický gigant vydělává na úkor občanů, kterým neúměrně zdražuje elektřinu. Cenu elektrické energie ale do značné míry diktuje energetická burza.