Propad průmyslové výroby v EU stanovil nový rekord

Brusel - Propad průmyslové výroby v Evropské unii v březnu opět zrychlil a posunul dosavadní únorový rekord. Výroba se v březnu v celé sedmadvacítce propadla o 18,8 procenta, v eurozóně potom dokonce o 20,2 procenta. Jedná se o nejhlubší pokles od roku 1990, kdy se tento údaj začal sledovat.

Po únorovém meziročním poklesu, o 18,1 procenta v EU a o 19,1 v eurozóně, přišlo do Evropy další ochlazení. Meziroční propad se ještě prohloubil, v meziměsíčním srovnání však průmyslová výroba ztratila o něco méně, konkrétně 1,9 procenta v celé unii a dvě procenta v eurozóně.

Nová statistika potvrzuje, že na citelném propadu průmyslové výroby se výrazně projevují dopady současné finanční a hospodářské krize, která podle řady expertů nemá v poválečné historii EU obdoby. Řada podniků uzavírá kvůli krizi své továrny či omezuje provoz. Odkládají se také investice.

Propad se nevyhnul žádné zemi evropské sedmadvacítky. Nejvíce postižené jsou Estonsko a Lucembursko, kde se průmyslová výroba v březnu meziročně propadla takřka o 30 procent. K silně postiženým zemím se řadí i Česká republika, jejíž průmysl ochabl o 17 procent. Nejmenší propad naopak zaznamenalo Řecko, kde meziroční pokles nebyl ani šestiprocentní.