Poslanci odhlasovali volný pohyb služeb v EU

Praha - Poslanci na dnešní schůzi sněmovny schválili hned několik důležitých zákonů. Závěrečným čtením prošel předně nový zákon o volném pohybu služeb, který přejímá evropskou směrnici a umožní podnikatelům poskytovat dočasně služby v jiných zemích unie pouze na základě povolení mateřské země. Nebudou už tak muset žádat o další povolení v hostitelském státě. Poslanci zároveň pozměnili účinnost zákona, který by tak měl začít platit až od konce letošního roku.

Nový zákon o volném pohybu služeb nyní zamíří do Senátu. Pokud ho senátoři schválí, dostane ho k podpisu prezident republiky. Někteří poslanci se nicméně obávají, že brzké přijetí zákona by mohlo ohrozit domácí podnikatele. Mohlo by se to stát v případě, že okolní země nebudou slaďovat otevírání svého trhu společně s Českem a svůj trh budou ještě nějaký čas chránit pomocí různých bariér.

Sněmovna proto zároveň vyzvala vládu, aby dohlížela na to, jak jiné členské země EU otevírají svůj trh. Směrnici EU o volných službách musí do své legislativy zavést nejpozději do konce letošního roku.

Změna penzijního fondu za poplatek

V závěrečném čtení dnes sněmovna schválila také vládní novelu zákona o podnikání na kapitálových trzích. Ta upravuje povinnosti firem, s jejichž cennými papíry se obchoduje na burzách. Nově by například Česká národní banka měla shromažďovat a zpřístupňovat informace o emitentech.

Norma také umožňuje penzijním fondům zavést až osmisetkorunový poplatek za přechod zákazníka ke konkurenci. Vztahovat se to má na odchody klientů do pěti let od uzavření smlouvy.

Klienti kampeliček se odškodňovat nebudou

Na stole dnes poslanci měli ještě návrh na dodatečné vyšší odškodnění klientů zkrachovalých družstevních záložen. Horní hranice odškodnění se měla zvýšit na dva miliony korun a vyplácet se jim mělo 100 procent vkladů. Zákon ovšem hlasováním neprošel. Důvodem bylo přijetí pozměňovacího návrhu poslance Petra Wolfa, který navrhl dodatečně odškodnit klienty Kreditní banky Plzeň, Plzeňské banky a Union banky. Jak řekl zpravodaj k zákonu Jiří Dolejš (KSČM), přijetí tohoto pozměňovacího návrhu změnilo navrhovanou novelu natolik, že sami její předkladatelé z řad poslanců ČSSD i KSČM pro ni nehlasovali.