Odboráři nebudou protestovat proti Fischerově, ale Topolánkově vládě

Praha - Odborářská demonstrace, která se uskuteční v sobotu na Hradčanském náměstí, nebude podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Milana Štěcha (ČSSD) namířená proti vládě premiéra Jana Fischera či jejímu složení, ale výhrady odborů „budou k chování předchozí vlády v některých návrzích, které se týkaly zákoníku práce, důchodové reformy, zejména opt-outu“. Premiér Jan Fischer na společném brífinku po setkání s odborovým předákem zdůraznil roli sociálního dialogu o situaci na trhu práce.

Podle odborářů krize prokázala, že problémy nepřináší zákoník práce, ale jednoduše nejsou zakázky a není práce pro lidi. „Chceme zamezit tomu, aby krizi někteří jedinci, některé skupiny i na firemní úrovni, zneužívali vůči zaměstnancům,“ řekl Štěch.

Přestože odboráři demonstrují proti plánům předchozí Topolánkovy vlády, podle Štěcha nepřicházejí „s křížkem po funuse“. Chtějí zabránit zneužití krize proti zaměstnancům a své kroky koordinují s odbory v Madridu, Bruselu a Berlíně.

Milan Štěch, předseda ČMKOS:


„Demonstrace nejsou jenom proti někomu a nejsou za účelem, aby se vyhrotila situace nebo se prezentoval nějaký vztah k vládě. Řada lidí to tak vnímá, ale my máme ty výhrady k návrhům, které už jsou dlouhodobější. Myslíme si, že právě tato krize ukázala, že sesbírat peníze z prvního pilíře důchodového zabezpečení je holý nesmysl.“


„Přirozeným partnerem v komunikaci každé vlády, a této vlády určitě, jsou sociální partneři,“ ujistil Štěcha Fischer. „Shodli jsme se na tom, že takové orgány, jako je tripartita, by měly být orgány, které se scházejí pravidelně,“ dodal s tím, že si je vědom možných neshod: „Ne vždy budeme jeden s druhým souhlasit, to už vyplývá z povahy orgánu, ale nesmí se stát, že vzájemně k sobě budeme hluší.“

„Jsem velice rád, že (premiér) vidí důležitost a nutnost intenzivního vedení sociálního dialogu zejména v této těžké době,“ ocenil Fischerova slova Štěch. Upozornil, že stále více lidí pracuje na zkrácený úvazek, což se bude projevovat ve výběru sociálního a zdravotního pojištění.