Slovensko půjde před soud kvůli trhu s elektřinou

Brusel - Evropská komise si posvítila na Slovensko. Chce ho hnát před Evropský soudní dvůr kvůli tomu, že země podle ní nedostatečně zajistila férový přístup k tamním elektrickým přenosovým sítím. Slovensku tak hrozí sankce za porušení unijních pravidel. To ale není jediný problém, který nováček eurozóny s Evropskou komisí má. Právní kroky vůči Slovensku zahájila také kvůli tendru na zajištění výběru elektronického mýta.

„Slovenský provozovatel přenosové soustavy poskytuje některým účastníkům trhu preferenční přístup na propojovací vedení mezi Slovenskem a Polskem a mezi Slovenskem a Maďarskem,“ vysvětlila své stanovisko komise, která je přesvědčena, že přístup třetích stran k síti je klíčový pro úspěšné fungování vnitřního unijního trhu s elektřinou. Provozovatelé přenosové soustavy musí poskytovat jejím uživatelům údaje, které jsou potřebné pro možnost účinného přístupu do soustavy.

Slovensko má problémy s komisí i kvůli mýtu

Trh s elektřinou ale není jedinou oblastí, která se komisi v případě Slovenska nezamlouvá. Pochybnosti má výkonný orgán evropské sedmadvacítky také kvůli výběrovému řízení na zavedení elektronického výběru mýtného. Obává se, zda Slovensko neporušilo pravidla rovného zacházení, když vyloučilo ze soutěže tři uchazeče, kteří paradoxně nabízeli nejnižší cenu. V tendru pak zůstalo jen konsorcium Santoll-Ibertax s nabízenou cenou asi 25 miliard slovenských korun.

Komise proto zahájila vůči Slovensku právní kroky a zažádala Bratislavu o poskytnutí dodatečných informací. Pokud se podezření potvrdí, mohl by také za tento prohřešek čekat Slovensko soud a případně i sankce.

Poškozena se zdá podle komise být i nezávislost tamního telekomunikačního regulárora. Slovenský parlament v prosinci kvůli údajným nedostatkům v tendru na provoz digitálního pozemního vysílání odvolal šéfa úřadu Branislava Mačaje. „Velice mne to znepokojuje. Slovenská vláda a parlament mají de facto neomezený prostor k jednání dle vlastního uvážení,“ uvedla komisařka EU pro telekomunikace Viviane Redingová.