Pece Karlovarského porcelánu se znovu rozhoří nejspíš ještě v květnu

Karlovy Vary - Nový majitel zkrachovalé společnosti Karlovarský porcelán firma Hengis chce obnovit výrobu v uzavřených závodech pokud možno ještě v květnu. Přijmout zpět chce zatím 400 až 450 pracovníků, což je zhruba polovina původního počtu zaměstnanců porcelánky. K obnovení výroby chce Hengis využít i některé státní dotace, například podporu na vzdělávání pracovníků. Značce Karlovarský porcelán už ale zřejmě odzvonilo.

Zástupci Hengisu jsou již v kontaktu s úřady práce v Karlovarském a Ústeckém kraji a připravují seznamy lidí a postup, jak je budou nabírat zpět. Firma, která tento týden zaplatila za zkrachovalou porcelánku 75 milionů korun, již o obnovení výroby jednala také s vedením Karlovarského kraje. Podle mluvčí krajského úřadu Jany Pavlíkové přislíbil hejtmanův náměstek Miloslav Čermák, že požádá nového ministra práce a sociálních věcí Petra Šimerku, aby opětovné vytvoření míst v porcelánkách podpořil. Chce tak připomenout slib, který dal už předchozí ministr Petr Nečas.

Právě peníze od státu by měly Hengisu s obnovením výroby významně pomoci. Kromě dotace na vytvoření nových pracovních míst chce Hengis usilovat také o získání podpory na vzdělávání zaměstnanců. „Je možné, že nejdříve pojedeme čtyři dny v týdnu a pátý bude určen pro školení a vzdělávání zaměstnanců, které by bylo hrazeno ze státních peněz,“ uvedl předseda představenstva Hengisu Michal Bíman.

Obnovení výroby se už horečně připravuje

V závodech bývalé karlovarské porcelánky už nyní pracují týmy, které připravují obnovení výroby. Rychlost nájezdu produkce bude záviset na tom, jak se podaří uzavírat kontrakty se zákazníky. Ve finální fázi náběhu výroby se sice počítá jen asi s polovinou původního počtu lidí, ovšem to není konečný stav, tvrdí Bíman. „O všem bude rozhodovat objem produkce zboží. To už se budeme nejspíše prodávat pod jiným obchodním jménem než Karlovarský porcelán,“ řekl Bíman.

Obnovení výroby na spadnutí i v Concordii

Hengis koupil i porcelánku Concordia Lesov, která je dceřinou společností Karlovarského porcelánu. V tomto případě nebyla cena zatím zveřejněna. „Pokud jde o Concordii, vše se odvíjí se zhruba měsíční prodlevou za Karlovarským porcelánem,“ dodal Bíman.

Nového vlastníka by měla mít také manufaktura na růžový porcelán v Chodově. V tomto případě se věřitelský výbor rozhodl přijmout nabídku společnosti Epiag Lofida - Porcelán CZ Dalovice. Za závod má zaplatit přibližně 30 milionů korun. „Společnost Epiag dnes převedla dohodnutou částku na účet. V pondělí s nimi podepíšeme smlouvu a v podstatě ihned poté si mohou továrnu v Chodově převzít a zahájit přípravy k výrobě,“ informoval insolvenční správce Karlovarského porcelánu Tomáš Čermín.

Pokud se podaří výrobu v porcelánkách obnovit, bude to znamenat pozitivní tečku za případem, který se táhne už od září, kdy soud poslal předlužený Karlovarský porcelán a jeho dceřiné společnosti do insolventního řízení. Od té doby žily stovky zaměstnanců v nejistotě, zda přijdou o práci, či ne. Pece v Karlovarském porcelánu nakonec vyhasly poslední březnový den, Concordia zastavila výrobu o měsíc později.

Růžový porcelán
Zdroj: ČT24