Chrysler zruší čtvrtinu autosalonů v USA

Detroit - Americká automobilka Chrysler LLC plánuje zrušit 789 autosalonů ve Spojených státech. To je zhruba čtvrtina všech jejích autosalonů v zemi. Chrysler dle slov mluvčí společnosti již informoval všechny prodejce o svých plánech. Obchodníci pravděpodobně budou mít možnost se proti případnému zrušení jejich salonu odvolat.

Chrysler nyní pracuje na své restrukturalizaci, v rámci které plánuje prodej takzvaných špatných aktiv. Zbytek, tedy továrny a značku, má převzít Fiat. Podle analytiků by postup Chrysleru mohl posloužit jako vodítko pro největší americkou automobilku General Motors. Ta musí do 1. června předložit vládě plán restrukturalizace, na jehož základě dostane od vlády další finanční pomoc, nebo požádat o ochranu před věřiteli.

Automobilový trh ve Spojených státech se v dubnu propadl meziročně o třetinu a pokles zažil již 18. měsíc po sobě. Prodeje sráží dolů ekonomická krize a nyní i obavy zákazníků z bankrotů GM a Chrysleru. Klesající odbyt automobilů v zemi má zbrzdit navrhované šrotovné. Vláda by lidem vyplácela za nahrazení starého vozu úspornějším modelem až 4500 dolarů (asi 90 tisíc korun), a to po dobu jednoho roku.