Gazprom podepíše mezinárodní dohodu o plynovodu South Stream

Praha - Ruský plynárenský kolos Gazprom dnes podepíše v Soči se všemi zúčastněnými státy dohodu o výstavbě plynovodu South Stream. Projekt zvyšuje závislost Evropy na ruském plynu a je konkurentem trasy Nabucco, která má Evropě přivést plyn z Asie. Při této akci se mají setkat ruský a italský premiér Vladimir Putin a Silvio Berlusconi.

Výstavba trasy South Stream bude stát deset miliard eur a povede ji Gazprom. South Stream má do Evropy dovést pod Černým mořem plyn z Ruska, Kaspické oblasti a střední Asie. Trasa se má vyhnout Ukrajině, s níž má Rusko opakované spory o ceny za plyn. Kvůli konfliktu Moskvy s Kyjevem mělo na začátku roku několik evropských států včetně Slovenska plynu nedostatek.

„Studie na to, kudy přesně by plynovod mohl vést, se budou teprve dělat. Ruská strategie je natáhnout plynovody tak, aniž by musely záviset na nějakých dalších transitních zemích. To je případ jak South Streamu, tak North Streamu, který povede po dnu Baltského moře,“ řekl Ondřej Soukup, redaktor Hospodářských novin. „South Stream je vzhledem k Nabuccu ve výhodě, protože má za sebou Gazprom. Nabucco, které je levnější, zhruba o polovinu, má problém, že nemá dodavatele. Zatím jediný stát, který závazně řekl, že není problém, aby do něj dodával plyn je Ázerbájdžán,“ dodal.

Na projektu South Stream se budou vedle Ruska a Řecka podílet Srbsko, Bulharsko, Maďarsko a Itálie. Plynovod bude podle ruské ambasády v Řecku v provozu od roku 2015. South Stream zkomplikuje situaci konkurenčnímu projektu Nabucco, na němž pracují evropské státy spolu s USA, aby se snížila závislost Evropy na plynu z Ruska. Nabucco by měl přivést do Evropy plyn z asijských republik přes Turecko.