Gambrinus slaví 140 let

Plzeň - Je to přesně 140 let, co byl v Plzni založen pivovar Gambrinus. Za tu dobu uvařil pivovar přes 100 milionů hektolitrů piva, v přepočtu na půllitry  20 miliard. Každé čtvrté pivo prodané v Česku tak dnes nese tento název. Od doby založení místními podnikateli si však pivovar musel projít řadou úskalí, kdy vyráběl například i třístupňové pivo. V současnosti však patří mezi nejoblíbenější piva v České republice a snaží se proniknout i na zahraniční trhy.

Květen 1869, v Čechách začíná platit zákon o všeobecné povinné školní docházce (a prodlužuje ji ze šesti let na osm). Mezi Londýnem a Bristolem se jede poprvé cyklistický závod a v Plzni je založen První plzeňský akciový pivovar, později přejmenovaný na pivovar Gambrinus. Jedním z jeho zakladatelů je i úspěšný podnikatel Emil Škoda.

Jan Veselý, výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven dodává: „Tihleti lidé získali peníze a byli ochotní je investovat do naprosto nového vznikajícího průmyslu a ve značné míře ta aktivita byla dělána natruc těm německy mluvícím podnikatelům, kteří postavili pivovary předtím.“

Gambrinus musel vyrábět i třístupňové pivo

Ještě do začátku první světové války se pivovar stává třetím největším pivovarem u nás. Během války ale zažívá krušné období, kvůli nedostatku surovin klesá produkce a z náhražek se vaří jen třístupňové pivo. V roce 1919 je pak registrována ochranná známka plzeňský Gambrinus. Na konci druhé světové války je potom téměř celý pivovar zničen při spojeneckém bombardování.

„Plzeňští patrioti a sládci se rozhodli, že pivovar znovu postaví na nohy, byl u toho shodou okolností můj děda, a vybudovali nový moderní pivovar,“ vzpomíná Jan Hlaváček, vrchní sládek Plzeňského prazdroje. Za socialismu se potom v každém regionu mohlo až na pár výjimek pít jen pivo místní značky. „Pivovarů bylo v té době přes 70 a všechny měly striktně nařízeno, kde smí prodávat své pivo,“ podotýká Veselý.

Jan Hlaváček zdůvodňuje oblibu Gambrinusu pro ČT:

„Ta obliba spočívá v tom, že Gambrinus se drží klasické staré české technologie s využitím výhradně českých odrůd na tom moderním zařízení, a proto to pivo má velmi vyrovnanou, stále stejnou chuť a to je největší příčinou jeho obliby.“


Po roce 1990 ale produkce Gambrinusu prudce roste, každý rok se vypijí až 4 miliony hektolitrů tohoto piva. V poslední době se (i přes určitá omezení) začíná Gambrinus prosazovat také v zahraničí.