Odboráři měli sraz také v Berlíně

Berlín - Sto tisíc odborářů dnes v Berlíně vyrazilo do ulic, aby demonstrovaly za dodatečná opatření proti chudobě a nezaměstnanosti v době světové hospodářské krize. Informovala o tom agentura DPA s odvoláním na policejní údaje. Demonstranti směřovali po dvou trasách ke Sloupu vítězství, kde odpoledne promluvili nejvýznamnější němečtí odboroví předáci. Demonstrace je součástí mezinárodní série podobných akcí zahájené ve čtvrtek v Madridu a pokračující v pátek v Bruselu. Odboráři dnes proti dopadům hospodářské krize na zaměstnance protestovali rovněž v Praze.

Šéf Německého odborového svazu (DGB) Michael Sommer v závěru berlínské demonstrace poukázal na velké selhání politických i hospodářských špiček. Zodpovědní činitelé podle něj dali prostor pochybným finančním transakcím a zničili veškeré bariéry proti „neomezené lačnosti“.

Müntefering odmítl třetí balíček

Demonstrace se zúčastnil rovněž předseda vládní Sociálnědemokratické strany Německa (SPD) Franz Müntefering. „Jsme tady, abychom se postavili proti mezinárodnímu finančnímu kapitalismu,“ prohlásil. Německá vláda již přišla se dvěma balíčky opatření na pomoc ekonomice. Někteří z organizátorů demonstrace volali po třetím balíčku, Müntefering však takovouto myšlenku odmítl.

Německá ekonomika se v důsledku hospodářské krize dostala do recese, což vedlo k nárůstu nezaměstnanosti. „Politici musí vědět, že kvůli obavám o pracovní místa existuje v Německu vážné riziko sociálních nepokojů,“ prohlásil penzionovaný zaměstnanec automobilky Volkswagen Ingo Kaiser.

Evropská komise očekává, že pod tíhou finanční a hospodářské krize stoupne míra nezaměstnanosti v EU letos na 9,4 procenta a příští rok až na 10,9 procenta. Ještě hůř by pak na tom podle výkonného orgánu EU měla být eurozóna, kde letos podle komise nezaměstnanost dosáhne 9,9 procenta a v roce 2010 dokonce 11,5 procenta.