Americká pojišťovna AIG chce oddělit asijskou divizi

Filadelfie - Americká problémová pojišťovna American International Group Inc. hodlá co nejdříve oddělit asijskou divizi American International Assurance (AIA) prostřednictvím primární nabídky akcií. Pojišťovna, která získala již nemalou finanční pomoc od státu, chce tímto krokem získat další finance pro svoji činnost.

Generální ředitel AIG Edward Liddy v prohlášení uvedl, že firma věří, že prodej AIA prostřednictvím primární nabídky akcií je v současnosti tou nejlepší možností. AIG se již loni snažila prodat AIA soukromým investorům za 20 miliard dolarů, avšak nepodařilo se jí najít zájemce, který by chtěl tak velkou sumu zaplatit.

AIA je největší životní pojišťovnou v Asii s více než 20 miliony klientů. To je téměř třetina všech zákazníků AIG. Americká pojišťovna již dříve uvedla, že by mohla nejprve prodat 20 procent akcií AIA. Hodnota tohoto podílu by mohla činit nejméně čtyři miliardy USD (80 miliard Kč), což by byla nejvyšší primární nabídka na burze v Hongkongu za více než dva roky.