Tusk má jednat s odboráři o gdaňských loděnicích

Gdaňsk (Polsko) - Polský premiér Donald Tusk se má sejít se členy odborového svazu Solidarita, kteří zastupují zaměstnance loděnic. Tématem rozhovoru má být situace v zadlužených polských loděnicích, jejichž majetek hodlá stát prodat a zisk z prodeje použít na splacení dluhů. O práci má přijít 10 tisíc zaměstnanců. „O diskuzi mezi premiérem a odboráři je veliký zájem, protože více než o budoucnost loděnic jde o politiku,“ vysvětluje zpravodaj ČT Miroslav Karas.

Neví se přitom zatím, zda k setkání nakonec vůbec dojde, protože odboráři ze Solidarity trvají na tom, aby se diskuze mohli zúčastnit pouze oni, zatímco premiér Tusk žádá, aby byly přítomny i jiné odborové svazy. Budoucnost gdaňských loděnic má být hlavním tématem rozhovoru, ale účastnící diskuze se nevyhnou aktuálnímu dění v Polsku.

Před dvěma týdny demonstrovali gdaňští loďaři ve Varšavě, proti nim ale po zapalování pneumatik zasáhla policie. Odboráři poté odmítli účast premiéra na oslavách pádu komunismu v Polsku 4. června. „Odbory nebudou v této zemi diktovat, co se má dělat,“ odpověděl polský premiér. Odboráři ze Solidarity jsou navíc zastánci opozice a prezidenta Lecha Kaczyńského.