OKD uzavře koksovnu v Ostravě

Ostrava - Společnost Ostravsko-karvinských dolů (OKD) uzavře ve druhé polovině letošního roku koksovnu Jan Šverma v Ostravě. Výrobu přesune do koksovny Svoboda. Tím přijde o práci zhruba polovina ze současných 1182 lidí, které společnost zaměstnává. Původně byl přesun výroby plánován až na rok 2011. Zaměstnance vysoký počet propouštěných překvapil. S problémy se potýká i energetická společnost ČEZ, která kvůli nízké poptávce na tři měsíce uzavře elektrárnu Dětmarovice.

„Valná hromada rozhodla ze dne na den, že uzavře celý provoz. Tak rychlý spád nás překvapil. O práci přijdou dělníci, kteří nebudou mít jednoduché sehnat na Ostravsku práci,“ stěžoval si předseda odborů uzavírané koksovny Petr Zmij. Propuštění zaměstnanci budou mít nárok až na šestnáctinásobek odstupného, jehož výše se bude odvíjet dle odpracovaných let.

„Ihned po uzavření bude následovat demontáž některých zařízení, celkové vyčištění areálu a odstranění staré ekologické zátěže,“ uvedl generální ředitel a předseda představenstva společnosti Michal Kuča. Odstaveny budou technologie, které umožňují výrobu otopového koksu.

Společnost OKD patří největšímu evropskému producentovi slévárenského koksu - firmě New World Resources (NWR). Letos OKD očekává pokles roční produkce koksu na 710 kilotun oproti plánovaným 850 kilotunám, poptávka totiž klesá v celém středoevropském regionu. „Nové technologie plně pokryjí současné požadavky na kapacitu produkce a budou připraveny ke zvýšení výroby zpět na původní úroveň, jakmile to tržní situace bude vyžadovat,“ dodal Kuča.

Kvůli poklesu poptávky po energii sáhne k mimořádným opatřením i společnost ČEZ. Na tři měsíce uzavře elektrárnu v Dětmarovicích, která měla vysoké náklady, protože využívala jako palivo černé uhlí. „Cena klesla do takové míry, že efektivita a profit naší elektrárny se dostává do záporných čísel,“ konstatoval ředitel elektrárny Vlastimil Kontrik. Tři sta zaměstnanců však podle odborového předáka Lubomíra Klosíka nemusí mít obavy, protože pro ně společnost najde náhradní práci.

  • Společnost OKD autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/870/86915.jpg
  • Ředitel elektrárny Dětmarovice Vlastimil Kontrik autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/870/86989.jpg