Pražský magistrát schválil prodloužení trasy metra na letiště

Praha - Rada hlavního města Prahy dnes schválila 10,7 miliardy korun na prodloužení metra linky A dále za stanici Dejvická. „Zelená“ linka tak propojí také nemocnici Motol a ruzyňské letiště. Dalších osm miliard do celkových nákladů ve výši 18,7 miliardy korun doplní evropské fondy. Investice by měla především dopravně odlehčit Vítěznému náměstí a zlepšit dopravní dostupnost nemocnice Motol.

„Prodloužení trasy A západním směrem za stanici Dejvická patří mezi jednoznačně klíčové záměry rozvoje sítě pražského metra. Návrh na dofinancování z rozpočtu města bude nyní projednáván na jednání zastupitelstva 28. května,“ prohlásil mluvčí pražského magistrátu Jiří Wolf.

Podle magistrátu je projekt ekonomicky efektivní a životaschopný a je prokázána jeho ekonomická návratnost. „Cílem je zlepšení dopravní obsluhy Prahy 6 přímým napojením na trasu metra, odlehčení Vítězného náměstí a přilehlé části Prahy 6 od autobusové dopravy a zkvalitnění dopravní dostupnosti nemocnice Motol,“ dodal Wolf.

Prodloužení trasy metra A v délce 12,9 kilometru bude rozděleno do tří etap. První bude dlouhá asi šest kilometrů a povede ze stanice Dejvická přes stanice Červený Vrch, Veleslavín a Petřiny do Motola, dokončena by měla být do roku 2013. Druhá, celkem 4,3 kilometru dlouhá etapa napojí do roku 2017 stanice Bílá Hora, Dědina a Dlouhá Míle. Poslední a nejkratší úsek bude zahrnovat stanice Staré Letiště a Letiště Ruzyně.

Nemocnice Motol
Zdroj: ČT24/Adéla Pobořilová