Výstavba nových bytů klesla o devět procent

Praha - V prvním čtvrtletí se v Česku začalo stavět 8721 bytů. Meziročně je to pokles o 8,9 procenta. Vyplývá to z čerstvých dat Českého statistického úřadu. Čísla potvrzují, jak se denně skloňovaná hospodářská krize projevuje na českém stavebnictví. Zdaleka nejhorší pokles zažila výstavba v bytových domech. Začalo se jich stavět o třetinu míň než loni. Na to doplácejí developeři, kteří se právě na ně zaměřují. Developeři nové pozemky nekupují a na těch, které koupily před několika lety, často není nic jiného než prázdná louka a několik panelů.

Počet zahájených staveb nových bytových domů se v prvním čtvrtletí snížil o 30,7 procenta. Naopak největší vzestup proti stejnému období loňského roku statistici zaznamenali u bytů v nebytových budovách, a to víc než dvojnásobný. Meziročně rostly také počty zahájených bytů v přístavbách, nástavbách a vestavbách.

Prohlubují se problémy developerů…

Zhoršující se situace ve výstavbě bytů trápí zejména developery. Například hodnota akcií ECM tak za rok spadla o polovinu, konkurenční ORCO dokonce stojí před krachem. „Dá se říct, že hospodářská krize a recese se tvrdě promítá do bytové výstavby a postihuje zvláště developery. Je to vidět na prudkém poklesu zahájené výstavby bytových domů,“ komentoval údaje ČSÚ analytik ČSOB Petr Dufek.

Svižným tempem ubývá také zakázek stavebním firmám. Celková hodnota nově uzavřených stavebních zakázek klesla o víc než třetinu na 35,2 miliardy korun. „Je zcela zřejmé, že zakázky i stavebnictví drží nad vodou veřejný sektor, čím více bude vláda a kraje investovat do infrastruktury, tím lépe se bude dařit stavebnictví,“ vysvětlil Dufek.

Úřady vydaly v prvním čtvrtletí necelých 25 tisíc nových stavebních povolení. Meziročně to znamená zhruba pětiprocentní pokles. Celková hodnota povolených budov byla necelých 87,7 miliardy. Staveb za víc než jednu miliardu bylo povoleno jen sedm.

Podle odborníků z ministerstva pro místní rozvoj nejsou ale poslední zprávy z celého trhu s byty tak špatné. Trend se totiž podle nich začíná obracet. „Pokud ten trend bude pokračovat, tak se domníváme, že od roku 2010 už bychom se nemuseli pohybovat v červených číslech,“ podotýká Pavel Rakouš z ministerstva pro místní rozvoj.

…zájemci o byty se naopak mohou radovat

Z klesající ceny bytů samozřejmě mohou těžit zájemci o ně. David Černík z realitní společnosti Maxima Reality tvrdí, že u velkých bytových celků, ve kterých se staví tisíce bytů, se dá počítat ještě s dalším snižováním ceny. „Ty ceny se začínají pomalu přibližovat k normálu a pomalu začíná být doba u některých kvalitních projektů k jejich nákupu,“ dodal České televizi Černík.

Podle Jana Borůvky, generálního sekretáře Asociace realitních kanceláří, je však zatím stále cena nových bytů držena na nereálné úrovni. „Developeři stále drží ceny na původní úrovni, tím že přidávají nějaké bonusy, tím to neudrží, měli by je nabízet za ceny, které jsou ochotni zákazníci dát a které jsou reálné,“ podotknul v České televizi Jan Borůvka.

Jan Borůvka v České televizi:

„Kdyby klesla cena developerských projektů o 15 až 20 procent, tak by se dostala tam, kam má.“