British Airways loni zaznamenaly rekordní ztrátu

Londýn - Britská letecká společnost British Airways (BA) vykázala loni provozní ztrátu 220 milionů liber (v přepočtu 6,7 miliardy Kč), v předchozím roce přitom zaznamenala zisk 875 milionů liber. Jde o největší provozní ztrátu od privatizace společnosti v roce 1987. Aerolinky v dnešním prohlášení současně uvedly, že kvůli obtížným podmínkám na trhu neposkytnou výhled na letošní fiskální rok a nevyplatí dividendu.

Čistá ztráta za rok do konce března činila 375 milionů liber proti zisku 712 milionů liber v předchozím roce. Stál za ní pokles zájmu o leteckou dopravu ve spojení s vysokými cenami paliv. Příjmy společnosti stouply o 2,9 procenta na 8,99 miliardy liber, avšak náklady na pohonné hmoty vyskočily o 45 procent na 2,97 miliardy liber.

„Výhled příjmů zůstává i během současného finančního roku slabý. Vzhledem k tomu nemůže představenstvo doporučit v letošním roce dividendu,“ uvedl v prohlášení předseda představenstva Martin Broughton. Třetí největší aerolinky v Evropě nevyplatí ani odměny manažerům. BA budou i nadále pokračovat ve snižování nákladů. Kapacita na příští zimní sezonu se má snížit o čtyři procenta. Zadlužení společnosti se zvýšilo na 2,4 miliardy liber z 1,3 miliardy v předchozím roce.