Chávez přebírá pod státní křídla další a další podniky

Caracas - Venezuelský prezident Hugo Chávez nařídil znárodnit nejméně šest společností z oblasti zpracování kovů a výroby stavebních materiálů. Pokračuje tak ve svém plánu, podle kterého má stát převzít kontrolu nad všemi důležitými odvětvími v zemi a vytvořit jednotný průmyslový komplex. Podle prezidenta to pomůže omezit závislost Venezuely na dovozu a posílí to průmysl.

Mezi znárodněnými společnostmi jsou výrobce ocele Siderúrgica Venezolana, výrobce dlaždiček Ceramica Carabobo a železárenská firma Materiales Siderúrgicos (Matesi). Matesi vlastní argentinsko-italský konglomerát Techint prostřednictvím své lucemburské divize Tenaris. Znárodnění se dotkne i dalšího producenta železa Complejo Siderúrgico de Guayana, mezi jehož akcionáře patří japonský investiční konglomerát Marubeni, japonská ocelárna Kobe Steel a mexická firma Tubos de Acero.

„Venezuelská ekonomika se potýká s tím, že nemá dostatek stavebních materiálů a prezident Chávez místo toho, aby ten nedostatek na straně nabídky řešil podporou soutěže a dovozy, tak se ho rozhodl řešit znárodňováním,“ řekla o situaci ve Venezuele politoložka z Vysoké školy ekonomické Mariana Nachtigallová.

Reportáž Lucie Müllerové (zdroj: ČT24)

Chávez od roku 2006 znárodnil již přední firmy z oblasti výroby ocele, cementu, elektřiny, telekomunikací a velké ropné projekty. Tento měsíc rozhodl převzít kontrolu nad 75 společnostmi poskytujícími ropné služby a znárodnit venezuelské aktivity amerického potravinářského gigantu Cargill's.