Evropské banky potřebují více čerstvého kapitálu než americké

Madrid - Kvůli finanční krizi potřebují banky v Evropské unii rekapitalizovat více než banky ve Spojených státech a měly by se jako ty americké podrobit zátěžovým testům na celoevropské úrovni. Evropa ale nepotřebuje další balíky stimulů na podporu růstu. Spíše by měla lépe koordinovat pomoc nynější. Tato slova dnes na ekonomickém fóru v Madridu pronesl evropský komisař pro hospodářské a měnové záležitosti Joaquín Almunia.

Na kapitalizaci bank se podle komisaře musí podílet i soukromý sektor. „Pokud ne, do rekapitalizace institucí bude muset vstoupit veřejný sektor,“ uvedl s tím, že evropský finanční systém postrádá transparentnost. Podle něj se o všech ztrátách v bankovních výkazech zřejmě neví.

Podle hlavního ekonoma Patria Finance nechtěl Almunia říct, že evropské banky jsou na tom aktuálně hůře než americký finanční sektor, ale že by se situace mohla zhoršovat v budoucnu. „Zatímco americké banky tíží tzv. toxická aktiva, tedy to neblahé dědictví z hypotéční bubliny, evropské banky by mohla zatížit recese. Ta bude v Evropě o něco hlubší a možná i delší než ve Spojených státech a projeví se to v míře nesplácení úvěrů,“ vysvětlil Marek v rozhovoru pro ČT24.

Rozhovor s Davidem Markem (zdroj: ČT24)

České banky jsou ale poměrně dobře kapitalizované, a i když budou muset letos a v příštím roce vytvořit značné objemy opravných položek, měly by situaci vlastními silami zvládnout.

Evropské ekonomiky v prvním čtvrtletí naplno pocítily dopady světové hospodářské krize. Hospodářství Evropské unie se v prvním čtvrtletí meziročně snížilo o rekordních 4,4 procenta, ekonomika eurozóny dokonce klesla o 4,6 procenta. Propad české ekonomiky byl v rámci Evropy jeden z mírnějších.