Potvrzeno: Německá ekonomika se propadla nejvíce za 40 let

Berlín - Německý hrubý domácí produkt se v prvním čtvrtletí ve srovnání s předchozími třemi měsíci propadl o 3,8 procenta. V meziročním srovnání se pak německá ekonomika propadla v prvním kvartále o 6,7 procenta. Nejsilnější ekonomice Evropy se tak vede nejhůře od roku 1970, kdy se začaly čtvrtletní údaje sledovat. Oznámil to dnes spolkový statistický úřad, který tak potvrdil předběžný odhad hospodářského vývoje z poloviny měsíce. Situace německého hospodářství se silně odráží i v Česku, které nyní drží nad vodou spotřeba domácností.

Německá ekonomika klesala již čtvrté čtvrtletí za sebou. To představuje nejdelší nepřetržitý hospodářský propad od sjednocení země. Hospodářství našeho souseda a nejvýznamnějšího obchodního partnera tlačí dolů prudký pokles exportu a investic. „Německá ekonomika je závislá na exportech, Německo je největší exportér světa. Pokles exportů v posledních třech měsících byl skoro deset procent,“ upozornil Radomír Šimek z Česko-německé obchodní a průmyslové komory.

„Ten šok, který teď vidíme v Německu, už ani není krize, já myslím, že to je nová realita, je to tam dvakrát horší než v České republice a to klíčové, co je za tím, je to, že v ČR je zatím silná spotřeba domácností, to je víc než polovina HDP a to nás zachránilo,“ vysvětlil pro ČT analytik Raiffeisenbank Aleš Michl. Spotřebitelské výdaje v Německu značně ovlivnilo šrotovné. Smetanu z něj slízly zahraniční automobilky včetně Škody Auto a německým spotřebitelům kvůli nákupům aut už na jiné útraty nezbývaly peníze.

Oživení je možná už na cestě 

Analytik Carsten Brzeski ze společnosti ING Financial Markets uvedl, že údaje o vývoji HDP v prvním čtvrtletí jsou tak špatné, že se nyní ekonomická situace může pouze zlepšovat. „Nejnovější ukazatele naznačují, že nejhorší máme za sebou a že volný pád německé ekonomiky končí,“ dodal.


Víru v brzké zlepšení hospodářské situace Německa naznačuje i důvěra analytiků a investorů v tamní ekonomiku. V květnu se podle nedávné zprávy institutu ZEW vyšplhala na téměř tříleté maximum. Zlepšení tento měsíc v Německu podle institutu Ifo vykázala rovněž podnikatelská nálada. Zbytek roku však ještě bude zřejmě velmi bolestný.

Pokles německé ekonomiky se zákonitě musí odrazit i v Česku, které je na exportech do Německa do značné míry závislé. „Dochází ke stornování zakázek i na několik let dopředu, je vyvíjen silný tlak na cenu, v porovnání s loňským rokem zaznamenali naši exportéři pokles exportu do Německa o 30 až 80 procent, podle odvětví,“ upozorňuje místopředsedkyně Asociace exportérů ČR Romana Fettingová. Michl proto zdůrazňuje zmiňovanou spotřebu českých domácností, jejíž stabilita nyní podle něj chrání českou ekonomiku před dvojnásobným propadem, který zažívá Německo.