GM a Chrysler bojují o život, „smrtka“ jim už ale klepe na dveře

New York - Americká automobilka General Motors neuspěla s nabídkou na výměnu svých akcií za dluh ve výši 27 miliard dolarů. Věřitelé její návrh odmítli. Podle odborníků je tak bankrot přední americké automobilky již v podstatě nevyhnutelný. Požadavky, kterými americký prezident Barack Obama podmínil poskytnutí vládní pomoci, jsou totiž velmi náročné a jen těžko splnitelné. Navíc se čas, který dal Obama GM k dispozici, citelně krátí.

„Objem nabídnutých směnek byl výrazně menší než objem, který GM potřebovala k uspokojení požadavků na snížení dluhu předepsaných dohodou o půjčce s americkým ministerstvem financí,“ uvedla automobilka ve svém prohlášení. Podle zdroje blízkého firmě, který citovala agentura Reuters, jsou držitelé obligací vydaných automobilkou ochotni vyměnit za akcie jen jednociferné procento celkového dluhu. Nabídky především od maloobchodních investorů mohou pokrýt zhruba šest miliard z celkového dluhu. GM přitom již dříve uvedla, že bankrot bude nevyhnutelný, pokud se jí nepodaří vyměnit alespoň 90 procent dluhu, což odpovídá 24 miliardám.

„Držitelé obligací nemají vůbec žádný zájem,“ konstatoval zdroj agentury Reuters. „Raději budou bojovat u bankrotového soudu, než se o něco snažit teď.“ Výbor zastupující věřitele chce za obligace 58 procent podniku. Koncern ale držitelům dluhopisů nabízí jen deset procent.

GM už jen krůček před bankrotem

General Motors ještě čas na vyřešení své nepříliš uspokojivé finanční situace do 1. června. Pokud do té doby nepředloží vládě Spojených států přesvědčivý plán restrukturalizace a ozdravení, bude muset vyhlásit bankrot. Vláda přitom s bankrotem počítá.

Nastínila hrubý plán, co s automobilkou bude po jejím bankrotu. Podle neoficiálních informací by 50 - 70 procent akcií měla získat americká vláda. Dvacet procent by mělo připadnout odborům a zkrátka by neměla přijít ani Kanada. Bankrotové řízení by mělo automobilce pomoci se co nejrychleji ozdravit a opět nabýt konkurenceschopnost.

Podobně je na tom i konkurent GM Chrysler. Ten se ze všech sil snaží dotáhnout do konce dohodu s Fiatem. Jestliže nebude finální dohoda hotová do 15. června, mohla by italská automobilka ztratit o obchod zájem. Pokud by ke spojení firem nedošlo, znamenalo by to likvidaci Chrysleru a jeho rozprodání po částech.

Chrysler dnes před soudem

Zlomový pro další osud Chrysleru bude zřejmě dnešní den. Firma bude žádat konkurzní soud o souhlas s prodejem majetku italskému Fiatu. Proti tomuto kroku se staví celá řada zájmových skupin, od dealerů přes věřitele firmy až po bývalé zaměstnance.

Chrysler již 30. dubna vyhlásil bankrot a požádal o ochranu před věřiteli. Stalo se tak poté, co ztroskotala jednání o odepsání dluhu. Chrysler mohla zachránit státní pomoc, ta byla ovšem podmíněna dohodou s věřiteli.

Chrysler
Zdroj: ČT24